Tarih: 31.01.2021 12:07

ADIGÜZEL, TÜRKİYE’NİN FİBER HARİTASINI ÇIKARDI

Facebook Twitter Linked-in

ilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve OECD (İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı) verilerinden yararlanarak hazırlanan çalışmaya göre, 783.562 km² yüzölçümü olan Türkiye’de fiber uzunluğu 413 bin km. Yüzölçümü 100 bin km² olan Güney Kore 574 bin, yüzölçümü 92 bin km² olan Portekiz ise 890 bin km fiber uzunluğa sahip. Sabit geniş bant internette fiber payı OECD ortalamasının altında kalan Türkiye’de, İstanbul’da kişi başı 3,3 metre, Ankara’da 4,5 metre, İzmir’de ise 4,3 metre fiber altyapı düşüyor.
CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Türkiye’nin fiber haritasına ilişkin yaptığı detaylı çalışmayı kamuoyu ile paylaştı. Günümüzde fiber altyapının öneminin gittikçe arttığına dikkat çeken ve Türkiye’nin gelişmiş ülkelerle rekabet edebilmesi için fiber altyapı için yatırımların hızlandırılması gerektiğini belirten Adıgüzel, yaptığı açıklamada şu bilgi ve ifadelere yer verdi:
“Vatandaş Keyfinden mi Yavaş İnternet Kullanıyor?”
“Türkiye geniş bant/fiber yatırımları konusunda gelişmiş ülkelere kıyasla bir hayli geridedir. İnternet kullanımının elektrik, su gibi yaşamsal önem taşıdığı, internet erişimin temel bir insan hakkı olduğu 21. Yüzyılda, ülkemizde internet altyapı yatırımlarına ne yazık ki gereken önem verilmemiştir. Türkiye’de bugün pahalı ve yavaş internet yöneticilerin iddialarının aksine bir tercih meselesi değildir. Vatandaş keyfinden mi yavaş internet kullanıyor? Türkiye’de internet yavaş ve pahalı çünkü altyapı yetersiz. Çünkü yatırım yok. Yapılan araştırmalar fiber altyapının yaklaşık 200 kat artması gerektiğini ortaya koyuyor.  Türkiye’nin başta fiber olmak üzere tüm internet altyapı yatırımlarını bir an önce gündemine alması lazım. Eğer bu hızla gidersek, gelişmiş ülkelerin gerisinde kalmaya devam edeceğiz.”
“Fiber Payı OECD’nin Gerisinde”
Çalışmada şu bilgilere yer verildi:




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —