Tarih: 02.07.2018 11:28

Adanaspor´a Laktat Testi

Facebook Twitter Linked-in

Laktat Testi Nedir?

Laktat testi, kandaki veya beyin omurilik sıvısındaki (BOS) laktat seviyesini ölçer. Kanda oksijen düzeyinde azalma laktatın seviyesinde yükselmeye neden olur. Oksijen azalmasının yanı sıra laktatın aşırı üretimi veya kandan temizlenmesini engelleyen durumlar da laktatı yükselten sebeplerdir. Hücreler tarafından besinlerin enerjiye dönüştürülmesi esnasında ortaya çıkan maddelerden biri olan laktat, kanın asiditesine göre laktik asit halinde de bulunabilir. Çeşitli hastalıklarda yapılan bir test olmasının yanında, sporcuların performansı ile ilgili olarak da kullanılır.

Laktat düzeyinin artmasının sebepleri nelerdir ?

Normal şartlar altında kanda ve BOS´da düşük düzeyde bulunan laktat, oksijen yetersizliği durumunda iskelet kasları, beyin ve daha birçok dokuda daha fazla üretilerek kan seviyesi yükselir.

Aslında, solunum havası ile aldığımız oksijen enerji üretimine yeterli olduğu sürece kanda laktat artışı görülmez. Fakat daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulduğunda, örneğin spor yaparken kasların çalışması için daha fazla enerji gerektiğinde, yeterli oksijen sağlanamazsa, vücut kaslar için gerekli enerjiyi sağlamak için farklı bir yol kullanır. Bu yol ile de kaslara enerji sağlanır ancak bu yolun dezavantajı daha verimsiz bir enerji bilançosu ve yan ürün olarak laktatın açığa çıkmasıdır.

Laktat kan düzeyi nasıl dengelenir ?

Açığa çıkan laktat karaciğer tarafından ortadan kaldırılır fakat karaciğerin temizleyeceğinden daha fazla laktat üretimi olursa, laktat birikmeye başlar ve seviyesi yükselir. (Öİ)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —