ABD
DÜNYA 4.12.2021 09:53:00 470 0

ABD'de İşsizlik Yüzde 4,2'ye Düştü

Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ABD'de istihdam, perakende sektöründeki iş kayıpları nedeniyle Kasım ayında yavaşlasa da işsizlik oranı, son 21 ayın en düşük seviyesine geriledi ve yüzde 4,2 olarak kaydedildi.

İşsizlik oranı, işgücüne yaklaşık 600 bin kişinin katılmasıyla birlikte Ekim ayından bu yana 0,4 puan geriledi.
Şirketler arasında yapılan bir anket, tarım dışı istihdamın geçen ay 210 bin arttığını gösteriyor. Ekim ayına ilişkin veriler, istihdamın daha önce rapor edildiği gibi 531 bin değil, 546 bin arttığını gösterecek şekilde yeniden düzenlendi.
ABD'de 2020 yılı Şubat ayı rakamlarına kıyasla şu anda 3 milyon 900 bin daha az sayıda kişi istihdam ediliyor.
Öte yandan Başkan Joe Biden, Cuma günü yaptığı konuşmada ekonomiye ilişkin açıklamalarda da bulundu. Fiyat baskılarının küresel ekonomideki iyileşme sürdükçe hafifleyeceğini kaydeden Biden, benzin fiyatlarındaki azalmanın etkilerinin Amerikalı tüketicilere yansımaya başlayacağını ve bu sürecin yakında daha da hızlanması gerektiğini söyledi. Biden, Amerikalılar'ın benzini uygun bir fiyattan satın almalarını sağlayacaklarını da sözlerine ekledi. Noel öncesinde mağaza raflarının dolu olacağı sözü veren Başkan, tedarik zincirindeki kopuklukları onarmak için ABD'de konteyner gemilerinin yanaştığı limanlarda faaliyetlerin hızlandırıldığını belirtti.
Boston College'dan Profesör Brian Bethune, "Bu veriler, ekonominin toplam istihdam açığını kapatmaktan 10 ay uzak olduğunu gösterse de işsizlik oranı, ABD Merkez Bankası’nın (FED) tam istihdam tahminlerine kıyasla görece şekilde hızlı ilerliyor" dedi.
FED Başkanı Jerome Powell, bu hafta ABD Kongresi'nde katıldığı oturumda, FED'in 14-15 Aralık'ta yapacağı toplantıda varlık alımları programını kademeli olarak sonlandırma sürecini hızlandırmayı ele alacağının işaretini verdi. Reuters haber ajansının anketine katılan ekonomistler, 550 bin kişinin işgücüne katılacağı tahmininde bulunmuştu. Tahminler, 306 binden 800 bine kadar değişiklik gösterebiliyor.
İstihdamdaki büyümenin önündeki en büyük engel; eğlence, ikram ve ağırlama sektörlerinin Ekim'de 170 bin kişiye istihdam sağlarken Kasım'da sadece 23 bin kişiyi işe alması oldu.
Profesyonel ve iş hizmetleri şirketleri 90 bin yeni eleman alırken lojistik sektörü 50 bin, inşaat sektörü 31 bin, imalat sektörü de 31 bin kişiye istihdam sağladı.
Öte yandan yeni işe alımlar, eleman sıkıntısı nedeniyle yavaşladı. Kasım ayı, Eylül başında federal hükümetin sağladığı işsizlik yardımlarının süresinin dolmasını izleyen ikinci tam aydı. Eylül sonunda 10 milyon 400 bin açık pozisyon bulunuyordu.
İstihdamdaki hafif büyüme, ekonominin üçüncü çeyrekte hız kesmesi sonrasında bu çeyrekte daha güçlü büyüme sergileyeceği beklentilerini boşa çıkarmayacak gibi görünüyor.
Tüketici harcamaları ve imalat artmaya devam ediyor. Ancak Corona virüsünün çok bulaşıcı olan yeni varyantı Omicron'un ortaya çıkması, parlak ekonomik büyüme tablosunun üzerinde bir risk oluşturuyor. Omicron'un etkileri hakkında çok az şey bilinse de Delta varyantına ilişkin önceki deneyimlere bakıldığında işe alımlar ve hizmete olan talepte bir kısım yavaşlama görüleceği tahmin ediliyor.
Pandeminin yol açtığı ekonomik gerileme nedeniyle işlerini kaybeden milyonlarca Amerikalı'nın işgücüne yeniden katılmaya başladığına ilişkin işaretler geliyor. Hanehalkları arasında yapılan daha küçük kapsamlı bir anket, geçen ay 594 bin kişinin işgücüne katıldığını ortaya koydu.
Böylece işgücüne katılımı, yani işi olan ya da iş arayan çalışma yaşındaki Amerikalılar'ın oranı Ekim ayında 61,6'dan Kasım'da 61,8'e çıktı. İşgücü, pandemi öncesi seviyeye kıyasla 2 milyon 400 bin kişi daha az.
Ekonomistler, güçlü borsanın ve yüksek konut fiyatlarının çok sayıda Amerikalı'yı daha varlıklı hale getirdiğini, bu durumun erken emekliliği teşvik ettiğini söylüyor. Pandemi sürecinde hanehalkları büyük miktarlarda tasarruf yaparken serbest meslek sahiplerinin sayısının da arttığı gözleniyor.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli