Tarih: 09.05.2017 21:44

ABD SURİYE´DEKİ KÜRT GRUPLARA AĞIR SİLAH VERECEK

Facebook Twitter Linked-in

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada İSE , ABD Savunma Bakanı James Mattis, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık´ı telefonla aradı. Fikri Işık -James Mattis görüşmesinde Suriye ve Irak´taki gelişmelerle Rakka operasyonunun gidişatı ele alındığı açıklandı. 

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre kararın Türkiye´nin sert itirazlarına rağmen verilmesine dikkat çekliliyor.

Mattis: Amacımız Rakka İçin Türklerle Birlikte Çalışmak

Amerika Savunma Bakanı Jim Mattis ise Suriyeli Kürtlere ağır silahların sağlanması konusuna girmeden Rakka için Türkiye ile birlikte çalışmak istediklerinin mesajını vermişti.

Mattis, Kopenhag´da yaptığı açıklamada IŞİD ile mücadelede memnuniyet bildirmesine rağmen Suriye´deki Kürt grupların silahlandırılması konusundaki anlaşmazlıkla ilgili ayrıntıya girmemişti.

Mattis ?Amacımız Rakka´yı almak için Türklerle birlikte çalışmak ve bunun çaresine bakacağız ve bunu nasıl yapacağımızı çözeceğiz? dedi. Mattis bu açıklamasını Danimarka´nın başkenti Kopenhag´da IŞİD ile mücadele koalisyonunda yer alan ülkelerin temsilcileri ile birlikte yaptığı görüşmeler sonrası yaptı. Görüşmelere Türkiye´den savunma yetkilisi Başat Öztürk de katıldı.

Mattis Türk-Amerikan ilişkilerindeki gerilime rağmen iyimser bir tonda üslup kullanmıştı. Adını vermeyen Amerikalı bir yetkili ise Mattis´in Türkiye´nin rolü ile ilgili yeni bir anlaşmadan veya Kürt savaşçıları silahlandırmaktan bahsetmediğini kaydetmişti.

Mattis, Amerika´nın savaş planlarından bahsetmek istemediğini ancak Washington ile Ankara arasındaki kördüğümün aşılacağına güvendiğini belirtmişti.

Mattis, ?Fakat bunu halledeceğiz. Savaş bazen size en iyi seçenekleri vermez. Bu savaşın doğasında var. İyi bir durum değil? ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye, Rakka´nın Ankara´nın destek verdiği muhaliflerle alınmasını istiyor, YPG´ye destek verilmesine karşı çıkıyor.

Trump´ın çabuk zafer beklentisi karşısında Amerikan yönetimi ise Türkiye´nin desteklediği muhaliflerin yeterli olup olmadığı konusunda şüpheli.

Geçen ay Türk savaş uçaklarının Suriye´nin kuzeydoğusunda düzenlediği hava operasyonunda yaklaşık 30 YPG´li hayatını kaybetmişti.

Bu arada Türk medyasına yansıyan haberlere göre Savunma Bakanı Fikri Işık Mattis ile telefonda görüştü. Mattis´in görüşmede Işık´a, ?Amacımız Rakka´yı almak için Türklerle birlikte çalışmak? sözlerini sarfettiği belirtildi.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —