Tarih: 14.04.2017 09:41

ABD kuvvetleri Kore yarımadasında

Facebook Twitter Linked-in

Kuzey Kore ile ?düşman kardeş´ Güney Kore ve müttefiki ABD arasında gerilim büyüyor. ABD´nin Kore Yarımadası´na USS Carl Vinson uçak gemisi ve diğer savaş gemilerini göndermesi sonrasında Doğu Asya´da bulunan yarımadada kırmızı alarm durumuna geçildi. Pyongyang yönetimi ülkede bulunan yabancı gazetecilerden ?büyük ve önemli olaya´ hazır olmalarını isterken, Japon donanması da bölgeye doğru harekete geçti. Washington merkezli bir düşünce kuruluşu ise Kuzey Kore´nin yeni bir nükleer denemeye hazırlandığını iddia etti. Çin´den ise bölgedeki sorununun ?askeri güçle´ çözülemeyeceği uyarısı geldi.

?BÜYÜK VE ÖNEMLİ OLAYA HAZIR OLUN´

Kuzey Kore, yarın ülkenin kurucusu ve şu andaki lider Kim Jong-un´un dedesi olan Kim İl-sung´un 105. doğum gününü kutlayacak. ?Güneş Günü´ olarak adlandırılan ve ülkenin en önemli resmi tatli olan bu günü takip etmeleri için yaklaşık 200 gazetecinin davet aldığı açıklandı. Pyongyang yönetimi başkentteki yabancı gazetecilere ?önemli ve büyük bir olaya´ hazır olmaları talimatı verdi. 5 yıl önceki kutlamalarda bir uydu taşıyan uzun menzilli füze fırlatılmıştı.

NÜKLEER DENEME Mİ YAPACAK?

Gazetecilere bu ?büyük´ olayın ne olduğu konusunda ayrıntılar verilmedi ancak Kuzey Kore´deki bir nükleer deneme alanının yeni bir ?yeraltı denemesi´ için hazırlandığı öne sürüldü. Washington merkezli ?38 North´ adlı düşünce kuruluşu dün çekilen uydu fotoğraflarının, ülkenin doğusundaki Punggye-ri alanının yeni bir deneme için hazırlandığını gösterdiğini söyledi. Kuzey Kore ikisi geçen sene olmak üzere bugüne kadar 5 yeraltı nükleer deneme yaptı. Sonuncu nükleer deneme geçen sene eylül ayında ülkenin 68. kuruluş yıldönümünde gerçekleşmişti.

TEKNİK OLARAK HALA SAVAŞTALAR

Diğer taraftan Güney Kore medyasında Kim Jong-un´un başkent Pyongyang´ın 4´te birinin derhal tahliye edilmesi ve şavaş pozisyonuna girilmesi emri verdiği öne sürüldü. Salı günü Kuzey Kore herhangi bir ?Amerikan saldırganlığı´ işaretine karşı ABD´yi nükleer saldırı ile tehdit etmişti. Kuzey Kore 1950-1953 yılındaki Kore Savaşı sonrası barış anlaşması imzalanmadığı için teknik olarak hala ABD ve Güney Kore ile savaş durumunda sayılıyor.

JAPON DONANMASI DA SICAK DENİZDE

Japonya Donanması´ndan savaş gemilerinin Kore yarımadası açıklarında bulunan ABD donanma kuvvetlerine katılacağı ve Güney Kore ile ABD arasında yapılan tatbikatta yer alacağı Japonya hükümeti tarafından doğrulandı. ABD´li yetkililer ayrıca ABD´nin Japonya´daki savaş gemisi USS George Washington´un da gelecek hafta denize açılacağını aktardı. Japonya Başbakanı Shinzo Abe ise Japon parlamentosunda yaptığı konuşmada Kuzey Kore´nin sarin gazı başlıklı füzeler kullanma kapasitesi olabileceğini belirtti.

ÇİN´DEN TARİHİ SORUMLULUK AÇIKLAMASI

Kore yarımadasında gerilim yükselirken, Kuzey Kore´nin hamisi Pekin yönetiminden dikkat çeken bir uyarı geldi. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Kore Yarımadası´ndaki durumun askeri güçle çözülemeyeceğini söyledi. Mevcut gerilime rağmen görüşmelere dönme fırsatının yakalanacağını umduğunu belirten Wang, ?Kuzey Kore´deki durumu provoke edenlerin bunun tarihi sorumluluğunu üstüne alır´ uyarısında bulundu.(CO)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —