Tarih: 23.09.2020 08:36

AB Sahil Temizleme Etkinliği Kampanyası bu hafta Türkiye’de başlıyor

Facebook Twitter Linked-in

Deniz kirliliğine dikkat çekmek üzere Ekselansları Nikolaus Meyer-Landrut, Kocaeli AB Bilgi Merkezi ile birlikte sahil ve kıyı suları temizliği etkinliğinde yer alacak. Bu sayede denizlerin ve okyanusların daha temiz tutulmasını sağlamak amacıyla AB tarafından sarf edilen çabalara da dikkat çekilecek. 30 Eylül 2020 tarihinde yapılacak olan etkinlik, Kocaeli Sanayi ve Ticaret Odası ve Karamürsel Belediyesi ile ortaklaşa düzenlenecek.

Şanlıurfa AB Bilgi Merkezi kampanyaya 24 Eylül’de Halfeti ilçesinde, Halfeti Belediyesi ve yerel sivil toplum örgütleri ile ortaklaşa olarak düzenlenen Birecik Gölü temizlik etkinliğiyle katılacak. Etkinliğin sonunda, Halfeti Belediye Başkanı Sn. Şeref Albayrak ve Şanlıurfa Ticaret Odası Başkanı Sn. İ.Halil Peltek’in katılımlarıyla bir ağaç dikme etkinliği de düzenlenecek.

Serbest dalışta dünya rekortmeni ve BM ‘Sudaki Yaşam’ savunucusu Şahika Encümen de AB’nin kıyı temizliği dijital kampanyasına katılarak kamuoyunu deniz ve okyanus temizliği konusunda teşvik edecek.

Dünyanın dört bir yanındaki AB delegasyonları 2017’den bu yana, denizlerimizin karşı karşıya bulunduğu en büyük tehditlerden biri olan deniz çöpleri hakkında farkındalık yaratmak amacıyla sahil temizleme etkinlikleri düzenliyor. AB 2019’dan bu yana, Şirinler ve Birleşmiş Milletler’le bir takım oldu. Bu yıl “Deniz seninle başlıyor!” sloganıyla, ne var ki Covid-19 nedeniyle daha ziyade dijital ortamda yürütülmekte olan kampanya kapsamında, AB Türkiye Delegasyonu kısıtlı sayıda da olsa bir dizi etkinlik ve katılımcıyla birlikte kampanyayı sürdürebilecek.

Konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut şunları söyledi: “Her yıl Eylül ayında AB, Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında bir deniz aktivizm ve farkındalık kampanyası olan #ABSahilTemizlemeEtkinliği düzenlemektedir. 2019’da yaklaşık 80 ülkede 40,000’den fazla gönüllü bu kampanya kapsamında harekete geçti. Sosyal medyada büyük etki yaratan kampanya, sürdürülebilirlik için değişim konulu pozitif mesajıyla milyonlara ulaştı. AB, bireysel ve kolektif olarak sorumlu adımlar atmak suretiyle, hepimizin mavi gezegenimiz için gerçek bir fark yaratabileceğine yürekten inanmaktadır. Türkiye'deki AB Bilgi Merkezlerimize AB'nin mesajlarını yerel düzeyde ilettikleri ve ortak ilgi alanımıza giren önemli konularda farkındalık yarattıkları için teşekkür ederim. ” 

Arka Plan:

Deniz kirliliği tüm okyanusları etkileyen küresel bir sorundur. Her yıl okyanuslarda biriken milyonlarca ton çöp, çevre, ekonomi, sağlık ve estetik bakımdan sorunlar doğurmaktadır. Dünya genelinde deniz kirliliğinin %85'i plastik atıklardan oluşmaktadır. Deniz çöpüyle mücadele AB'nin gündeminde öncelikli sırada yer almaktadır. Avrupa Birliği, deniz çöpüne karşı yürütülen küresel mücadeleye öncülük yapmaktadır. 2019 yılında, başta en çok plajlarda ve okyanuslarda görülen ürünler olmak üzere, tek kullanımlık plastikleri sınırlandırmak için mevzuat kabul etmiştir. Mevzuat ayrıca tüm sahil çöpünün yaklaşık %27'sine tekabül eden kayıp balıkçılık malzemelerine de odaklanmaktadır.

Okyanusların temizlenmesi hayati önem taşımakla birlikte, kaynağında çözülmesi gereken deniz çöpü sorunuyla baş etmenin ana stratejisini oluşturamaz. Daha iyi atık ve atık su yönetimi, artan geri dönüşüm, tek kullanımlık ürünlerden kaçınma ve ürün eko-tasarımı (ör. Çöp oluşumunu engellemek için tasarlanmış plastik ürünler, ürünlerde bilerek mikro plastik kullanımından kaçınılması) deniz çöpünü etkili bir şekilde önleyebilir. Bu türden bir davranış ve politika seçimi, yoğun eğitim ve farkındalık yaratılmasını gerektirmektedir.

Bu yılki kampanya deniz çöpünün önlenmesi üzerine odaklanmaktadır: kampanya, deniz çöpünün büyük bir kısmının karanın iç kısımlarından geldiğini ve daha sonra denize taşındığını gösteren verilere dayanmaktadır. "Deniz seninle başlıyor": çöpün okyanusa taşınmasını önlemek için herkes kendi yakın çevresinde hareket geçebilir.

(VŞ)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —