Tarih: 06.01.2019 14:33

AB KOMİSYONU BAŞKAN ADAYI: ?TÜRKİYE İLE ÜYELİK MÜZAKERELERİNİ KESECEĞİM?

Facebook Twitter Linked-in

Partisi Hristiyan Sosyal Birlik´in (CSU) geleneksel Seeon Manastırı kampında konuşan Weber, Türkiye ve AB arasında sıkı bir ortaklığın gerektiğini, ancak tam üyeliğin söz konusu olamayacağını öne sürdü ve "Avrupa Komisyonu´nun olası yeni başkanı olarak Türkiye´nin AB´ye katılım müzakerelerini durduracağımı net bir şekilde ilan ediyorum" dedi. Avrupa Parlamentosu´ndaki en büyük siyasi grubu oluşturan Muhafazakar Halk Partileri´nin baş adayı da olan Weber, daha önce de Türkiye´nin AB üyeliğine karşı çıkan açıklamalarda bulunmuştu.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker´den boşalacak koltuk için aday olan Alman siyasetçi Manfred Weber, bu göreve seçilirse Türkiye ve AB arasındaki üyelik müzakerelerini keseceğini açıkladı.

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre görevdeki Komisyon Başkanı Juncker, Türkiye´yi insan hakları konusunda eleştirmesine rağmen, "Türkiye ile müzakerelerin devamının garantörüyüm" şeklinde tavır koymuştu.

Weber´in partisi CSU, 2014´deki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de, Türkiye´nin AB üyeliğini ve yabancıları seçim malzemesi yaptı. Sosyal demokratlar da 2017´de Türkiye´nin üyeliğine karşı tavır aldı. Genel seçimlerinde SPD başbakan adayı olan Martin Schulz, ?Eğer başbakan seçilirsem, ertesi gün Brüksel´e gidip Türkiye´yle müzakerelerin sonlandırılması için Avrupa Komisyonu´na başvuruda bulunurum? şeklinde bir açıklama yaptı.

Başbakan Merkel´in de tam üyeliğe karşı olduğu biliniyor. Buna rağmen geride kalan yıllarda Türkiye´nin AB üyeliği konusunda verilmiş sözler olduğunu vurgulayan Merkel, bu bağlamda sıklıkla ?ahde vefa´ ilkesine sadık kalacağını belirtti.

Berlin´de yapılan değerlendirmelerde, Weber´in önerisini sağ popülist oyları çekmek niyetiyle dillendirdiği, gerçekleştirmesinin ise imkansız olduğu vurgulanıyor. Müzakerelerin sonlandırılması için Weber´in kararının yetersiz olacağı, böyle bir adım için AB üyesi 27 ülkenin oy birliğinin gerektiği belirtiliyor.

Avusturya dışında hiçbir AB üyesi Türkiye´yle müzakereleri sonlandırmak istemiyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —