Tarih: 21.11.2019 23:29

TERMİK SANTRALLERE FİLTRE TAKILMASINA SÜRE UZATILMASINA TEPKİLER

Facebook Twitter Linked-in

TBMM Genel Kurulunda görüşülen, Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin 50'nci maddesiyle, termik santrallere baca filtrelerinin takılması ve çevre mevzuatına aykırılıkların giderilmesine ilişkin tanınan sürenin uzatılmasına ilişkin madde CHP'nin itirazlarına rağmen AKP ve MHP'nin oylarıyla kabul edilmesine tepki gösterildi.

Elektrik Üretim A.Ş. veya bağlı ortaklık, iştirak, işletme ve işletme birimleri ile varlıklarına ve 4046 sayılı Kanun kapsamında oluşturulacak kamu üretim şirketlerine ve kamu üretim şirketlerine ait üretim tesislerine, özelleştirilmiş olanlara veya özelleştirileceklere çevre mevzuatına uyumuna yönelik yatırımların gerçekleştirilmesi ve çevre mevzuatı açısından gerekli izinlerin tamamlanması amacıyla 31.12.2022 tarihine kadar süre tanınıyor.

Cumhuriyet gazetesinde yer aln habere göre, Kararı duyuran Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Meclis Genel Kurulunda görüşülen Torba Kanunun 50 maddesi tüm itirazlarımıza rağmen AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi. Böylece Türkiye’de bulunan 15 termik santral baca filtresi takmadan 2,5 yıl daha halkımızı zehirlemeye devam edecek. Yazıklar olsun!" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, söz konusu maddeye yaptığı itirazda, "10 santralin kurulu gücü 8 bin 350 megavat. 90 bin megavat kurulu gücümüz var, 8 bin 350 megavat kurulu güç kapatılacak diye biz insanların zehir solumasına izin vermeye devam edeceğiz. Bundan daha trajik bir düzenlemeyi hayal bile etmek istemiyoruz. İnsan yaşamı, sağlığı, çocuklarımız, 5- 6 enerji lobisinden daha kıymetlidir. Bugün hiçbir iradenin size emir vermesine, sizi yönlendirmesine ve yönetmesine izin vermeden 5 siyasi partinin milletvekilleri, grup başkanvekilleri olarak, parlamentoya bir daha gelmemek üzere 50'nci maddeyi geri çekelim ve 31 Aralık 2019'a kadar çevreye uyumlu hale getirilmeyen ve insanlarımızı, havamızı zehirleyen ve ölüm oranları sebepleri arasında ilk üçe çıkmış olan bu katliama, kirliliğe ve bu düzenlemeye 'hayır' diyelim ve geri çekilim." demişti.

YASA HANGİ SANTRALLERİ KAPSIYOR?

Çanakkale / ÇAN 18 Mart Termik Santrali 

Şırnak / Silopi Termik Santrali 

Kahramanmaraş / Afşin Elbistan A Termik Santrali 

Karabük / Kardemir Termik Santrali 

Kütahya / Tunçbilek Termik Santrali 

Kütahya / Seyitömer Termik Santrali 

Manisa / Soma A Termik Santrali 

Manisa / Soma B Termik Santrali 

Sivas / Kangal Termik Santrali (1. Ve 2. üniteler) 

Zonguldak / Çatalağzı Termik Santrali 

Ankara / Çayırhan Termik Santrali 

Muğla / Yeniköy Termik Santrali 

Muğla / Kemerköy Termik Santrali 

Bursa / Orhaneli Termik Santrali

Kahramanmaraş / Afşin Elbistan B Termik Santrali

 

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —