MUHALEFETTEN FAİZ İNDİRİMİ KARARINA TEPKİLER
EKONOMİ 21.10.2021 21:45:00 560 0

MUHALEFETTEN FAİZ İNDİRİMİ KARARINA TEPKİLER

0,5 ve 1 puanlık indirim beklentisine karşın yapılan iki puanlık indirim Türk Lirası’nın Amerikan Doları karşısında değer kaybını hızlandırdı; Faiz kararı sonrası Dolar/TL kuru 9,5 seviyesini zorladı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), geçtiğimiz hafta atanan yeni üyelerinin katılımıyla yaptığı toplantıda ‘‘politika faizi’’ olarak bilinen bir hafta vadeli repo faiz oranında iki puanlı bir indirime gitti. Böylelikle faiz indiriminden yana olduğu bilinmesine rağmen Mart ayında guvernörlük görevine geldikten sonra katıldığı ilk beş PPK toplantısında faizi sabit tutan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu 21 Eylül’de bir puan, bugün de iki puanlık indirimle yüzde 19 olan faizi yüzde 16’ya çekmiş oldu.

Faiz kararı sonrası Dolar/TL kuru 9,5 seviyesini zorladı

Piyasa aktörlerinin ağırlıklı olarak 0,5 ve 1 puanlık indirim beklentisine karşın yapılan iki puanlık indirim Türk Lirası’nın Amerikan Doları karşısında değer kaybını hızlandırdı.

Kararın ardından ilk on beş dakika içinde 9,29’dan 9,48’e yükselen Dolar/TL kuru, bir ara 9,41’e çekilse de İstanbul Borsası’nın kapanışında yeniden tırmanışa geçerek 9,45- 9,46 aralığından işlem görüyordu.

Merkez Bankası Başkanı’nın geçtiğimiz ay başında Türk-Alman Ticaret Odası’nda yaptığı konuşmada yaptığı ‘‘çekirdek enflasyon’’ vurgusuyla vermiş olduğu enflasyon indirimine gidileceği mesajından sonra Türk parasının Amerikan parası karşısındaki değer kaybı yüzde 14’ü aştı.

Merkez Bankası’nın aldığı karar siyaset dünyasında çok hızlı ve çok güçlü tepkilere neden oldu.

Kılıçdaroğlu: ‘‘Bu kışı vatandaş ekonomik olarak çok zor çıkaracak’’

Hafta içinde Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nu Merkez Bankası’nda ziyaret eden Kemal Kılıçdaroğlu, önce sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu sonra da Kars’ta kendisini takip eden gazetecilere yaptığı açıklamada geniş kitlelerin bu karardan olumsuz etkileneceğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, ‘‘Toplumda gelir dağılımında olağanüstü bozulmalar meydana gelecek. Bu kışı vatandaş ekonomik olarak çok zor çıkaracak. Bu kararı alanlar acaba, akaryakıtın, doğalgazın, nohutun, mercimeğin, yemin dışarıdan geldiğini acaba bilmiyorlar mı? Ülkenin ekonomisinden bu kadar habersiz olabilirler mi? Fiyat istikrarını koruma konusunda yetkilendirilen tek kurum Merkez Bankası. (Merkez Bankası) Fiyat istikrarını bozma konusunda görevlendirilmiş bir banka konumuna geldi şu anda. Herhangi bir istikrar yok, hiç kimse önünü göremiyor. Alınan karar, geniş kitlelerin ağır bir ekonomik yük altında kalacağını gösteriyor’’ dedi.

Akşener: ‘‘Rasyonellikten uzak bir karar, millet bunu hak etmiyor’’

İyi Parti lideri Meral Akşener de kararın özellikle esnaf ve KOBİ’ler üzerinde olumsuz etkisi olacağını savundu.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Meral Akşener, “Ciddiyetsiz bir iktidarın, atadığı liyakatsiz bir bürokrat aracılığıyla verdiği, rasyonellikten uzak bir kararın sonucunda olan yine hane halkımıza, esnafımıza ve KOBİ’lerimize oldu. Bu aziz millet bunu hak etmiyor. Çok yazık’’ ifadelerini kullandı.

Ali Babacan: ‘‘Talimatla 200 puan indi’’

Ekonominin dümeninde olduğu yıllarda Merkez Bankası’nın bağımsızlığına özen gösteren Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise PPK toplantısı öncesi İzmir’de yaptığı konuşmada ‘‘Döviz rezervleri eksi 52 milyar dolara düşmüş, yani artık döviz satışıyla kuru kontrol etme imkanı yok. Geriye faiz kaldı. Ülkedeki bütün hukuksuzluğun, yanlışların, ekonomiyle ilgili bütün hataların telafisini Merkez Bankası’nın sadece ve sadece faiz politikasıyla düzeltmesi mümkün değil. Faizi indirse de bindirse de sabit tutsa da boş. Hiçbiri işe yaramayacak” dedikten sonra faiz kararı sonrası sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bu kararın ‘‘talimatla’’ alındığı öne sürdü.(VOA Amerika’nın Sesi Sitesinde Değerlendirmeler)

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli