“DÜNYA YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE BAŞARISIZ”
DÜNYA 31.01.2023 17:24:00 590 0

“DÜNYA YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE BAŞARISIZ”

Türkiye’nin , Yolsuzluk Algı Endeksi'nde son 10 yılın en düşük puanını alarak 180 ülke arasında 101. sıraya gerilediği bildiriliyor

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2022 raporuna göre, dünyanın büyük bölümü yolsuzlukla mücadelede başarısız oldu. Ülkelerin yüzde 95'i 2017'den bu yana bu konuda çok az ilerleme kaydetti ya da yerinde saydı. 

Endeks, ülkeleri "çok yolsuz" 0'dan "çok temiz" 100'e kadar bir ölçekte sıralıyor. Danimarka 90 puanla bu yıl yolsuzluğun en az olduğu ülke olarak görülürken, Finlandiya ve Yeni Zelanda 87 puanla onu yakından takip ediyor.

Euronews  haber ajansının internet sitesinde yer alan habere göre, Rapora göre güçlü demokratik kurumlar ve insan haklarına saygı, bu ülkeleri dünyanın en barışçıl ülkeleri haline getiriyor.

180 ülke ve bölgenin değerlendirdiği endekste Somali 12 puanla en alt sırada yer alırken; Güney Sudan 13 puanla Suriye ile sondan ikinci oldu.

Batı Avrupa ülkelerinde düşüş

Raporda, Batı Avrupa'nın en yüksek puan alan bölge olduğu belirtilirken, bazı ülkelerde "endişe verici düşüşler" olduğu kaydedildi. 

Uzmanlar ve iş insanlarına göre kamu sektöründeki yolsuzluk algısını ölçen endekste, yolsuzluk nedeniyle halkın hoşnutsuzluğunun şiddete dönüşme olasılığının daha yüksek olduğu kaydedildi. 

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Başkanı Delia Ferreira Rubio, "Yolsuzluk dünyamızı daha tehlikeli bir yer haline getirdi. Hükümetler yolsuzluğa karşı ilerleme sağlayamadıklarından, şiddet ve çatışmalardaki mevcut artışı körüklüyorlar ve her yerde insanları tehlikeye atıyorlar" dedi. 

İngiltere, beş puan düşerek 73. sıradaya geriledi. Şimdiye kadarki en düşük puanını alan ülkede halkın siyasete olan güveninin ciddi derecede azalma olduğu belirtildi.

İsviçre, 82 ve Hollanda, 80 puanla üst sıralarda yer alsalar da bu ülkelerin "zayıf dürüstlük ve lobicilik düzenlemelerine ilişkin endişeler nedeniyle" düşüş yaşadığı kaydedildi. 

Raporda, Doğu Avrupa'da yolsuzluğun yaygınlaşmaya devam ettiği ve birçok ülkenin tarihi düşük seviyelere ulaştığı ifade ediliyor. 

"Putin'e sadakat sözü verenler zenginleşti"

Raporda özellikle Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin, yolsuzluğun ve hükümetin hesap verebilirliğinin olmamasının küresel barış ve güvenlik için tehdit olduğunun altı çizildi.

28 puanla 137. sıraya gerileyen Rusya'daki kleptokratların, karlı devlet ihaleleri ve ekonomik çıkarlarının korunması karşılığında Devlet Başkanı Vladimir Putin'e sadakat sözü vererek büyük servetler edindikleri ifade edildi. 

Raporda, "Putin'in gücü üzerinde herhangi bir kontrolün olmaması, jeopolitik hırslarını cezasız bir şekilde sürdürmesine olanak sağladı. Bu saldırı Avrupa kıtasını istikrarsızlaştırdı, demokrasiyi tehdit etti ve on binlerce kişinin ölümüne neden oldu." denildi. 

Ukrayna ise işgalden önce 33 puanla 116. sırada yer aldı. Yolsuzlukla mücadele önemli reformlar gerçekleştirdiği belirtilen Ukrayna'da Rus işgalinden sonra kurtarma amaçlı fonların 'cebe indirilme riskinin arttığı' belirtiliyor.

Türkiye 101. sırada

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün yolsuzluk raporuna göre Türkiye'nin puanı 2013'ten sonra düşüşe geçti. O tarihte 50 olan puan 2014'te 45, 2015'te 42, 2016'da 41, 2017'de 40'a gerildi. Puan, 2021'de 38 ve 2022'de 36 oldu. 

Arnavutluk, Tayland, Sri Lanka, Sırbistan, Peru, Panama, Kazakistan, Ekvador, Türkiye ile aynı sıra ve puanı paylaşıyor. 

Endekste yer alan bütün ülkelerin ortalama puanı ise 43 oldu.

1995 yılından bu yana derlenen endeks, 13 farklı veri kaynağı kullanılarak hesaplanıyor. Kaynaklar arasında Dünya Bankası, Dünya Ekonomik Forumu ve özel risk ve danışmanlık şirketleri bulunuyor. 

Sadece 8 ülke ilerleme kaydetti

Yolsuzluka mücadelede aralarında 77 puanla İrlanda, 63 puanla Güney Kore, 46 puanla Ermenistan ve 33 puanla Angola'nın bulunduğu sekiz ülke geçen yıl ilerleme kaydetti.

Yolsuzluk şikayetlerinin sekiz yıl önce iç savaşa yol açtığı Yemen'de devletin çöktüğü ve nüfusun üçte ikisinin yeterli gıdadan yoksun kaldığı belirtildi.

Nüfusun yarısından fazlasının akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğu büyük bir insani kriz içinde olduğu Güney Sudan'da yolsuzluğun durumu daha da kötüleştirdiğine dikkat çekildi.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli