Tarih: 21.03.2019 15:30

4. ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU´NUN SONUÇ BİLDİRGESİ

Facebook Twitter Linked-in

Bildirge´de ana başlıklar olarak şu hususlara yer verildi:

?Plansız ve parsel bazlı kentsel dönüşüm altyapı ve ulaşımı olumsuz etkiliyor?

?Adana´da tüm ana planlar, bütünleşik şekilde ele alınmalıdır?

?Köprü, altgeçit uygulamaları kent içi trafiğin temel çözümü değildir?

?Adana ulaşımında kalıcı çözüm: toplu taşıma?

?Kırsalda üretimin devamının sağlanması önemlidir?

?Adana, termik santral ve HES tehdidi altında!?

?Kent için söyleyecek sözü olanların önerileri dikkate alınmalıdır?

?Kent merkezi ve ilçelerde bulunan ören yerleri ortaya çıkarılmalıdır?

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesinde düzenlenen basın toplantısına TMMOB Adana İKK Sekreteri Erol Salman ve TMMOB´ye bağlı Odaların Adana Başkanları ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Üyeleri katıldı.

Adana´nın mevcut durumunun tespitini yapan ve bu doğrultuda sorunları ve çözüm önerilerini de içeren "sonuç bildirgesi", TMMOB İKK Sekreteri Erol Salman tarafından açıklandı.

Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi´nde gerçekleştirilen Sempozyuma, toplam 516 katılımcının kayıt yaptırdığını belirten Salman,  ?Adana´da kamu kurumu, emek ve meslek örgütleri, siyasi partiler, muhtarlıklar, dernekler gibi söyleyecek sözü ve bu konuda çaba içinde olan kurum ve kuruluşların kamuoyuyla paylaştıkları tespit ve öneriler, sokaktaki vatandaştan edinilen izlenimler ile Odalarımızın kendi alanları ile ilgili birikimlerden çıkarılan sonuçlar Sempozyum Yürütme Kuruluna çalışmalarında ışık tutmuştur? dedi.

31 BİLDİRİ SUNULDU

Sempozyum başlangıcında ?Kentleşemeyen Adana? konulu fotoğraf sunumu yapıldığını kaydeden Salman, sempozyumda; 3 panelde 9 konuşmacının yer aldığını, yanı sıra 7 oturumda toplam 31 bildiri sunulduğunu belirtti.

Katılımcıların sundukları bildirilerle, gerek Adana özelinde ve gerekse ülke ve dünya düzeyinde kentlerin içerisinde bulunduğu durumu irdelediğini, mevcut sorunların saptanmasının ardından, sorunların nedenlerinin ve çözüm önerilerinin tartışıldığını ve yapılan sunumların katılımcıların katkı ve soruları ile zenginleştiğini vurgulayan Salman, ?Sempozyumun Açılış Panelinde; 2008, 2011 ve 2015´te düzenlenen Adana Kent Sorunları Sempozyumları dönemlerinin İKK Sekreterlerince yapılan sunumlarda o zamanlar için saptanan temel sorunların bugün de güncelliğini koruduğu ifade edilmiştir. Sempozyumda sunulan bildirilerle ortaya konulan sorunlar üzerinde daha detaylı ve uzun vadeli çalışmalara ihtiyaç duyulduğu açıktır? dedi.

Erol Salman, bu çalışmalara temel oluşturması açısından; sempozyum süresince yapılan tespit ve yaklaşımları şöyle açıkladı:

ADANA SORUNLARI ÇÖZECEK YÖNETSEL ANLAYIŞTAN YOKSUN

Özetle kentin çeşitli alanlarda sorun ve eksiklikler bulunduğunu vurgulayan Salman, ?Ancak tüm bu sorunlardan daha önemlisi, bu sorunları çözebilecek yönetsel anlayıştan yoksunluk durumudur.  Bu durum Valilikten, Belediyelerden, Üniversiteye kadar kurum ve kuruluşlar arasında büyük bir kopukluğun yaşandığını göstermektedir. Sağlıklı bilgilenme ve iletişim eksikliklerinin aşılamadığı bir kentte demokratik katılım ve yönetimden söz edilemeyeceği gibi, sorunların doğru tanımlanarak uygun çözüm yollarının geliştirilebilmesi olanağı da güçleşmektedir. Kentin sorunları bilimsel temelde algılanmalı ve kaynağı doğru tanımlanmalıdır. Adana´nın olumlu bir ivme kazanabilmesi ancak yönetim anlayışının gözden geçirilmesine bağlıdır? şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —