Tarih: 03.03.2018 09:30

28 Şubat mağdurlarına iade-i itibar

Facebook Twitter Linked-in

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin operasyonunda da bir kez daha kararlılık mesajı vererek ?Oradaki mücadeleyi, kararlı bir şekilde sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Teröristlere yaptıklarını misliyle ödeteceğiz? dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrika turunun Senegal ayağında medya yöneticilerinin gündemdeki konularla ilgili sorularını cevaplandırdı.

28 Şubat döneminde kumpaslarının mağduru olan insanların özgürlüklerine kavuşmaları veya iade-i itibarlarının sağlanması için yeniden yargılama gibi bir süreç başlayacak mı?

Bu konu ile ilgili Adalet Bakanlığının yaptığı bir çalışma var. Ama bu ne zaman neticelenir, bu tabii ki yargı meselesi. Bunu şu an benim söylemem mümkün değil. Ama biz arkadaşlarımıza, ?Bu konuda adaletin tecellisi için bir yasal çalışma yapın´ dedik. Şu anda Adalet Bakanlığında böyle bir çalışmayı arkadaşlarımız yürütüyorlar.

ABD´nin Ankara maslahatgüzarı ?YPG´yi Menbiç´ten çekeceğiz, YPG´yi müttefik olarak görmüyoruz, verdiğimiz sözlere bağlıyız´ diyor. Değerlendirmenizi alabilir miyiz?

ABD´liler, ta Obama döneminden beri bizlere, Menbiç´te kalmayacaklarını, oraya girmiş olanları çıkaracaklarını, Fırat´ın doğusuna çekeceklerini söylüyorlar. Trump ve ekibi de aynı şeyi söylüyor. Ama sözler henüz fiiliyata yansımış değil. Rex Tillerson geldiğinde, ?Çıkaralım onları. Menbiç´in yarısında güvenlik sizde, yarısında bizde olsun´ dedi. Cevaben, ?Ne sizde olsun güvenlik, ne de bizde! Menbiç oranın gerçek sakinlerinin olmalı´ dedim. ABD´lilerin kastettikleri, kentin asli sakini olan Arapların yerlerine yerleşmelerini sağlama amacıyla, Menbiç´in güvenliğini beraberce sağlamak ise bu elbette yapılabilir. Dediğim gibi biz, sözlerin fiiliyata yansıdığını görmek istiyoruz.

Putin ?Erdoğan sayesinde Doğu Guta´daki siviller tahliye edilebildi´ dedi. Bu, Doğu Guta, İdlib veya başka noktalarda sivillerin tahliyesi için beraber çalışılmaya devam edilecek anlamına gelir mi?

Doğu Guta ve İdlib ile ilgili Sayın Putin´i aradım. ?Tahliye edilenleri biz alalım ülkemizdeki hastanelerimizde bunların tedavilerini yaptıralım´ dedim. O da buna olumlu bir yaklaşım gösterdi. Ama bu isteğimizle ilgili maalesef bir mesafe katedilemedi. Çocukların ve kadınların tahliye edilerek Şam´a gönderildiklerine dair haberler var. Ama Şam´a gönderilmiş olmaları, ejderhaya teslim edilmeleri anlamına gelir.

Afrin´de olumlu yaklaşıp sessiz kalan Rusya, İdlib´de bizi rahatsız edecek bir teklifle karşımıza gelebilir mi?

Afrin olayında Rusya´yla bir sıkıntımız yok. İdlib´te gözlem noktaları oluşturma sürecimiz de devam ediyor. Şu ana kadar 8 gözlem noktası oluşturduk. Soçi´deki üçlü zirvenin benzerini İstanbul´da yapacağız. Bu ve benzeri konuları orada da değerlendirme imkânımız olacaktır.

S-400 alımı nedeniyle ABD´den yaptırım risk var mı? Böyle bir risk olursa Türkiye silah sistemlerini alma kararını gözden geçirir mi?

Bizden söz bir kere çıkar iş biter. Ruslarla o konuda anlaşmış olduğumuz için o iş artık bitmiştir. S-300 alan Yunanistan´a yaptırım mı uygulandı? Kaldı ki ülkemizin güvenliği ile ilgili meselelerde kimden ne alacağımızı başkalarına soracak değiliz.

(vş)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —