Tarih: 13.05.2016 13:27

2. ARATOS FELSEFE GÜNLERİ YAPILDI

Facebook Twitter Linked-in

 

?2.Aratos Felsefe Günleri?, çeşitli üniversitelerden 9 akademisyenin ve çok sayıda dinleyicinin katılımıyla yapıldı. Aratos Kültür Sanatevi´nde gerçekleştirilen etkinlikte, ?Felsefenin Penceresinden Çağımız ve Sorunları?nı tartışıldı.

 Felsefenin toplumsal sorunlarla ilişkisini Nihilizm, özgürlük, özgürleşme, medeniyetler çatışması, şiddet açısından ele alınarak, dünyayı felsefe yoluyla anlamanın daha yaşanılır kılmak için önemli bir etkinlik olduğu vurgulandı.

/resimler/2016-5/13/1329515122925.jpg

İlki 2007 yılında Tarsus´ta St. Paul Kilise´sinde gerçekleştirilen ?Aratos Felsefe Günleri?nin 2.´si geçtiğimiz günlerde yapıldı.

Bu yıl ki konusu ?Felsefenin Penceresinden Çağımız ve Sorunları? olan. ?Aratos Felsefe Günleri?, Mersin Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi Felsefe Bölümleri, Türkiye Felsefe Kurumu ve Aratos Dergisi Kültür Sanatevi tarafından ortaklaşa gerçekleştirildi.

Aratos Felsefe Günleri, gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık´ın ?Güneşin Sofrasındayız? başlıklı kişisel fotoğraf sergisinin açılışı ile başladı. Tarsus´ta Aratos Kültür Sanatevi´nin bahçesinde ve konferans salonunda yapılan etkinliğin açılış konuşmasını yapan Aratos dergisi yayın yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, günümüz dünyasında insanlığın yaşadığı eşitsizlikler, çelişkiler, savaşlar, ölümler ve acılara dikkat çekerek, ?Günümüz dünyasının sorunlarını, insan etkinliğini ve nasıl bir gelecekle yüz yüze olduğumuza dair, felsefenin, felsefecinin de bir sözü olmalı. İnsanlığın içinde bulunduğu duruma karşı felsefeciler de bir durum saptaması yapmak dışında sözünü söylemelidir? dedi.

?Aratos Felsefe Günleri?nin ilk oturumda Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muttalip Özcan konuşmasında çağdaş bireyin anlam ve değer probleminden söz ederek, iş, evlilik ve çocuk sahibi olmanın anlam arayışını dolduruyor görünmesinin bir yanılgı olduğunu belirtip Nietzsche´nin bir hastalık olarak nihilizmin yükselişini saptamasının güncelliğini hatırlattı.

Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümünden Prof. Dr. Çetin Veysal ise özgürleşmenin, tüm aşamalarında varlığını hissettiren sevgi ile geliştirilebileceğine dikkat çekerek, özgürleşmenin ancak toplumsal olarak gerçekleştirilebileceğine iddia etti.

Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü´nden Arş. Gör. Erdem Baykal ise Fransız felsefeci Catherine Malabou´nun Hegel yorumunu merkeze alan konuşmasında düşünürün ?plastiklik? kavramını ve düşünmenin kendisinin plastik oluşunu açıklamaya çalıştı.

İkinci oturumda ise Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü´nden Doç. Dr. Eyüp Erdoğan medeniyetler çatışmasının aslında çağlar çatışması olduğu tezini açıklamaya çalıştı. Aynı bölümden Yrd. Doç. Dr. Cengiz Tosun bilgi, iktidar, güvenlik kavramlarının ilişkisini irdeleyerek devletlerin güvenlik gerekçesiyle özgürlükleri kısıtlama konusundaki istekliliğine dikkat çekti.

Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Felsefe Grubu Eğitimi Bölümü´nden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Günay şiddet ve ölüm kültürüyle yaşamanın yarattığı çıkmazlara değinerek, son günlerde Kilis halkının yaşadığı sorunlarla konuşmasını örneklendirdi. Aynı bölümden Öğretim Görevlisi Celal Gürbüz ise insanlığın ?kök değerlerine? dayanmanın gerekliliğinin altını çizdi. Oturumların başkanlığını Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü´nden Doç. Dr. Erdem Çiftçi yaptı.

Aratos Felsefe Günleri´nde söz alan tüm konuşmacılar felsefenin toplumsal sorunlarla ilişkisini farklı bakış açılarıyla örneklendirdiler. Nihilizm, özgürlük, özgürleşme, medeniyetler çatışması, şiddet, zaman, değer kavramları ekseninde felsefenin çağın sorunlarına ilgisiz görünen etkinliğinin, aksine çağın sorunlarını farklı bir perspektifte görünür kıldığını, egemen zihniyetin dilsel kodlarıyla konuşmayarak bu sorunların asıl karakterlerini ortaya çıkarmaya çalıştığını hissettirdiler. Felsefe yoluyla anlamanın ve anlam yaratmanın dünyayı daha yaşanılır bir hale dönüştürmesinin kısa vadede değerli görünmeyen ama uzun vadede kalıcı etkiler ortaya çıkaran doğasına işaret ettiler.

Aratos Felsefe Günleri´nde konuşmacı olarak yer alan tüm hocalara birer Aratos plaketi takdim edildi. Ardından da senaryosunu Uğur Pişmanlık´ın yazdığı, yönetmenliğini Umut Hacıfevzioğlu´nun yaptığı, ?Kölelikten Filozofluğa Epiktetos? adlı belgesel film gösterimi yapıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —