Tarih: 05.11.2015 07:43

13 vekili ikna etmesi gerekiyor!

Facebook Twitter Linked-in

AKP, 100 günde yapacaklarına dair, ´´Strateji Planı´´nı belirlemek için çalışmalarını sürdürürken, orta vadede atılacak adımlara ilişkin de bu hafta içinde toplantılar yapacak. Orta vadedeki adımlardan en önemlisini yeni Anayasa oluşturuyor.

Milliyet´in haberine göre AKP, orta vadede yani 4 yıllık iktidarın ilk 6 aylık süresinde olmasa da bu süreden hemen sonra anayasayı gündemine alacak. 317 milletvekili olan AKP´nin, yeni anayasa ve başkanlık sistemi odaklı bir referandum için muhalefetten 13 milletvekilini ikna etmesi gerekiyor.

BAŞKANLIK HEP MASADA

AKP´nin, ´´en önemli gündem´´ olarak gördüğü yeni anayasa konusunda muhalefet ile birlikte hareket edilmesi planlanırken, başkanlık sistemi konusunda muhalefetin tavrı da partideki en büyük soru işareti olarak duruyor. CHP, MHP ve HDP´nin başkanlık sistemine dair olumsuz tavrı nedeniyle AKP masaya, başkanlık sistemini yeni anayasa için, ´´ana koşul´´ olarak koymadan oturmayı planlıyor.

Buna göre, ilkesel olarak başkanlık sisteminin Türkiye´nin ihtiyacı olacağı vurgulanacak, başkanlık sistemi masada olacak ancak bu konuda diretilmeyecek ve anayasa görüşmelerine engel oluşturulmamasına dikkat edilerek hareket edilecek. AKP, muhalefetin ´´peşinen´´ reddetmesine de karşı çıkacak ve başkanlık sistemi ve çeşitli modelleri tartışmaya açmayı deneyecek. Başkanlık sistemi dışındaki birçok reform, eğitim, yükseköğretim, yargı ve demokratikleşme konularında ise CHP´nin de desteği ile yol alınabileceği belirtiliyor. Uzlaşılan anayasa maddelerinin referanduma da gerek kalmadan, 367 aşılarak Meclis´ten geçirilmesi hedeflenecek.

13 VEKİL GEREKİYOR

317 milletvekili çıkaran AKP´nin, Anayasa´da uzlaşılamayan maddeleri referanduma sunması için dışarıdan 13 milletvekilinin desteğini alması gerekiyor. Kulislerde AKP´nin 59 vekili olan HDP´nin bazı taleplerini anayasa değişikliği ile karşılayarak, başkanlık sistemi için destek alabileceği ifade ediliyor. Ancak AKP kaynakları, ´´sadece HDP´´ desteğinin, ´´bir tuzak´´ olacağını yorumluyor ve, ´´AKP-HDP bir araya geldi, özerkliği verdiler, başkanlığı aldılar´´ algısı oluşturularak AKP´nin yıpratılma projesi olduğunu savunuyor. Bu nedenle HDP ile açık bir ortaklık düşünülmüyor.

Ancak kaynaklar, bazı maddelerde HDP´nin de gizli oylamada destek verebileceğine dikkat çekiyor. AKP, milletvekili ´´transfer´´ etmeyi de düşünmüyor. Ancak milletvekillerinin anayasa değişikliklerinde gizli oy kullandığına dikkat çekilerek, ´´hür iradenizle karar verin´´ ve ´´başkanlık bu ülke için gerekli´´ diyerek destek almaya çalışılacağı ifade ediliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —