Tarih: 20.11.2015 12:52

?KURTULUŞ SAVAŞI ADANA´DAN BAŞLATILDI?

Facebook Twitter Linked-in

BELGELERİYLE VE HEYECANLA ANLATTI

Çeşitli üniversitelerle hocalık da yapan eski bakanlardan gazeteci-yazar Dr. M. Alev Coşkun, Çukurova Belediyesi tarafından 14 aydır düzenlenen ?Her Ayın 19´unda Saat 19.00´da? adlı etkinliğin bu ayki konuğu oldu.

 Orhan Kemal Kültür Merkezi´ndeki konferansında Coşkun, Mustafa Kemal´in çeşitli cephelerde ortaya koyduğu askeri dehasını anlattı; Kilikya (Çukurova) cephesini İngilizlere karşı 31 Ekim 1918´de Adana´da Şakirpaşa´daki bir bağ evinden kumanda ederek nasıl oluşturduğunu belgeleriyle ortaya koydu. Kanıtlara dayalı heyecan yüklü konuşması sık sık alkışlanan Alev Coşkun, dönemin Padişah yanlısı hükümeti tarafından 10 Kasım´da Adana´dan ayrılmak zorunda bırakılan Mustafa Kemal´in,?Asıl savaş şimdi başlıyor? diyerek Adanalılara veda ettiğine dikkat çekti.

?18 MAYIS 1919´DAN DAHA KÖTÜ DEĞİLİZ?

Atatürk´ün, İstanbul´a 13 Kasım 1918´de vardığı gün Boğaz´ın İngiliz, Fransız ve İtalyan gemileri tarafından işgal edildiğini görünce ?Geldikleri gibi giderler? sözünü sarf ettiğine işaret eden Dr. Alev Coşkun, ?15 Mart 1923´te Adana´yı ziyaret eden Büyük Atatürk Türkocağı´ndaki tarihi konuşmasında ?Bende bu vekayiin hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana´da vücut bulmuştur´ demiştir. Kuvayı Milliye, Kurtuluş Savaşı Adana´dan başlamıştır? diye konuştu.

Coşkun sözlerini ?Bugün, 18 Mayıs 1919´dan daha kötü değildir? diyerek noktalarken Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin de  ?Kuvayı Milliyeci bir dedenin torunu olarak? gururla Coşkun´u dinlediğini söyledi. Çetin, Adana milletvekillerine de ?Adana´nın adının ?Yiğit Adana´ olması için çaba göstermeleri çağrısında bulundu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —