Tarih: 16.04.2018 14:33

"KÖY ENSTİTÜLERİNİN KAPATILMASI ÜLKEMİZİ AYDINLANMADA GERİYE GÖTÜRMÜŞTÜR?

Facebook Twitter Linked-in

Köy Enstitülerinin 17 Nisan 1940´da kurulduğunu anımsatan Av. Küçük şunları söyledi:

?O tarihlerde nüfusumuzun yüzde 80´inin yaşadığı köy ve kentlere eğitim-öğretim sahasında, köy kalkınmasında büyük hizmetler yapan, cumhuriyet döneminin en önemli kuruluşu olan Eğitime ve kalkınmaya ihtiyaç vardı. Bu amacı gerçekleştirmek için köy enstitüleri açıldı. Yaklaşık 35 bin öğretmen köylerde halkın eğitimini, öğretimini yaptı. Tarım, sanat ve sağlık ile ilgili çalışmalarda büyük başarılar elde ettiler. Ancak, Köy Enstitüleri asılsız suçlamalarla yıpratıldı. Sonunda 27 Ocak 1954 tarihinde de çıkarılan bir yasayla Köy Enstitüler Öğretmen Okullarıyla birleştirilerek Köy Enstitüleri temelli kapatıldı.

Cumhuriyetin en başarılı eserlerinden biri olan Köy Enstitüleri sisteminden alınacak birçok ders vardır. Geçmişte başarıyla uygulanmış bu sistemden bugün de yararlanılabilir.

Bugün ilkelerden, amaçlardan, stratejik planlamalardan, tanımlanmış hedef ve politikalardan arındırılmış eğitimin, tam anlamıyla bir keşmekeş içinde bulunduğu ortadadır. Yapılması gereken ´köy enstitüleri´ adıyla okullar açmak değil, dogmatik kabuller yerine analitik düşünceyi esas alan, bilimsel zihniyet inşasını ilke edinen köy enstitüleri anlayışını, eğitimin her alanına yeniden egemen kılmaktır" 

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, sözlerini şöyle tamamladı:
"Köy Enstitülerinin felsefesi, heyecan ve ruhunu okullarda yaşatmak, tüm yurtta Cumhuriyetin, aydınlanmanın ateşini yeniden yakmak, ülkemizin geleceğine umut ve ışık olmak olmalıdır. Çağdaş yaşamın yolu bu düşüncelerden geçmektedir. Köy Enstitülerinin kurucu mimarları Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ü, düşünce ve eylem arkadaşları ile aramızdan ayrılan Köy Enstitüleri mezunu öğretmenleri Köy Enstitülerinin kuruluşunun 78. yılında saygı ile anıyorum. Yaşayan enstitü mezunlarına sağlıklı günler diliyorum. "

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —