Tarih: 20.10.2015 14:05

. ?İLETİŞİM VE HABERLEŞME ÖZGÜRLÜĞÜNE AĞIR DARBE VURULUYOR?

Facebook Twitter Linked-in

Bazı kanalların Türksat´tan çıkartılmasına ilişkin kararı değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkan Vekili ve Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Derneği Genel Başkanı İbrahim Güllü; ?adım adım ekranlar karartılmaktadır? dedi.

İbrahim Güllü şu görüşleri dile getirdi:

?İnternet erişiminin yavaşlaması ve sosyal medya ağlarına erişimin engellenmesini ile başlayan, Tivibu, Turkcell TV, Digiturk, Teledünya ve Kablo TV´nin yedi kanalı keyfi olarak yayından kaldırması ile devam eden ve nihayetinde Türksat´tan Bugün TV ve Kanaltürk´ün çıkartılma kararı ile ekran karartma/sansür uygulamaları zirveye ulaşılmıştır. 

Demokrasinin temel taşı olan basın özgürlüğü adım adım kısıtlanırken insan hakları ve tüketici hakları açıkça ihlal edilmektedir. Bu hukuki dayanaktan yoksun fiili durum 1985 tarihli BM Tüketici Hakları Evrensel Bildirgesi´nde belirtilen bilgilendirme ve Anayasa´daki haberleşme özgürlüğünün açık ihlalidir ve anayasal suçtur.

Milyonlarca tüketicinin en tabii hakkı olan iletişim/haberleşme özgürlüğüne vurulmuş çok ağır bir darbedir.

Hal böyle iken, internetin yavaşlatılması, özelikle sosyal medya ağlarına erişimin kesintili olarak sağlanması veya erişimin sağlanamaması, mahkeme kararına dayanmayan platform ve uydudan çıkartılması uygulamaları hak ve özgürlüklerin kısıtlandığının ve yok edilmek istediğinin göstergeleridir. Tüketicimiz adına özgürlüklerin askıya alınması kabul edilemez. 

Tüketici açısından ayıplı hizmet niteliği taşıyan bu uygulamalarla tüketicinin sözleşmeden cayma, ayıp oranında indirim isteme ve tazminat hakkı doğmuştur. Abonelik sözleşmelerini sona erdirmek isteyen tüketicilere cayma bedeli ödeyecekleri tehdidi ile caydırmaya çalışan firmalara karşı tüketici mutlaka yasal haklarını kullanmalıdır. Tüketici Kanunun 52´nci maddesine göre tüketici herhangi bir bedel ödemek durumunda değildir.

 

Tüketicinin duyarlılığı sansür uygulamalarının önündeki en büyük engeldir.?

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —