Tarih: 20.10.2015 16:06

HDP EŞ GENEL BAŞKANI DEMİRTAŞ LONDRA´DA: ?PYD HALK HAREKETİ?

Facebook Twitter Linked-in

?Bu dönemde ülkemize sahip çıkamazsak, çocuklarımız bu günleri mumla arar? diyen Halkların Demokratik Partisi HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İngiltere´deki Britanya Alevi Federasyonu´na bağlı olan Londra Cemevi´ni ziyaret etti.

VOA- Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan Londra çıkışlı haberine göre Selahattin Demirtaş, Aleviler´in İngiltere´de yürüttükleri mücadelelerin gerek yaşanılan ülkede gerek ise Türkiye´de siyasete güç kattığını söyledi. Türkiye´de egemen güçlerin; barış, demokrasi, emek ve özgürlük birliğinden rahatsız olduklarını savunan Demirtaş, Ankara´da yapılan saldırının demokrasiye ve barışa yönelik bir saldırı olduğunu söyledi.

?Seçimde oy kullanın´

Demirtaş 1 Kasım günü barış, demokrasi, emek ve özgürlük adına herkesin sandığa gitmesi gerektiğini söylerken; 10 Ekim günü Ankara´da yapılan saldırıda ölenlerin cenazelerinin Türkiye´nin her şehrine gittiğini hatırlattı, dolayısıyla seçimin Ankara katliamına verilecek en güzel cevap olduğunu belirtti.

Demirtaş şöyle konuştu:

"Temennimiz, Ankara´da bir araya gelen güçlerin iktidarda olmasıdır. Ankara garında katledilen gençlerin ve insanlarımızın anısına saygı duyuyorsak onları yaşatmak istiyorsak ülkeyi onlar yönetmeli, yani o şehitlerimize bu bir sözümüz olsun, bir borcumuz olsun. "

?IŞİD barbar bir tecavüz ordusu, PYD bir halk hareketi´

Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İngiliz yayın kuruluşu BBC WORLD´de yayınlanan bir programa katıldı, burada kendisine yöneltilen; "Altı milyon seçmenin oyunu aldınız. Eş Genel Başkanınız Figen Yüksekdağ´ın tartışılan bir açıklaması var. "Sırtımızı PKK´ye, PYD´ye dayıyoruz" diye. Sizin, altı milyon oy almış bir parti olarak, sırtınızı halklara dayamış olmanız gerekmiyor mu?? sorusu üzerine

Demirtaş şu açıklamayı yaptı:

" Öncelikle şunu belirtelim. Siz BBC gibi ciddi bir kuruluşsunuz. Eş Genel Başkanımızın "Sırtımızı PKK´ya dayıyoruz" diye bir cümlesi varsa, ikimiz de istifa etmeye hazırız. Eş başkanımız "Sırtımızı, YPG´ye ve orada direnen güçlere dayıyoruz" demiştir. Neye karşı? IŞİD saldırılarına karşı. Biz IŞİD´in değil, oradaki YPG´nin ve diğer güçlerin yanındayız. "Biz sırtımızı PKK´ye dayıyoruz" diye bir cümle asla yoktur. Biz sırtımızı ne silaha, ne de PKK´ye dayıyoruz, ama Suriye´deki, özellikle Suriye´nin kuzeyindeki savaşta, biz YPG´den yanayız, PYD´den yanayız ve bunu söylemekten de hiç imtina etmedik. Biz IŞİD´den yana değiliz. IŞİD barbar bir tecavüz ordusudur, PYD bir halk hareketidir bizim için. O nedenle oradaki savaşta biz onlardan yanayız tutumunu ortaya koyduk. Yoksa eş başkanımız "Biz sırtımızı PKK´ye dayıyoruz" diye bir açıklama asla yapmadı. Bunun düzeltilmesi lazım."

Hükümete sert eleştiri

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Londra´daki temasları çerçevesinde HDP İngiltere Seçim Koordinasyon Grubu tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuştu.

Türkiye´deki farklı inanç ve fikirlerin özgürce yaşaması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın "kardeşlik" açıklamalarına değinerek sert eleştirilerde bulundu. Hükümetin AKP´ye oy verenleri ?kardeş´, diğerlerini düşman olarak gördüğünü savunan Selahattin Demirtaş, kendilerininse gerçekleri söylediğini belirtti.

7 Haziran genel seçimlerinde İngiltere´den %65 oy alan HDP´nin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçmenlerden sandığa giderek oylarına sahip çıkmalarını isteyince, salondan yükselen "sen rahat ol" sesleri üzerine, "Ben rahatım da, Saray´daki rahatsız" diyerek yanıt verdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —