Tarih: 02.07.2017 11:54

DÜŞÜK FİYATTAN SONRA SICAK VURDU

Facebook Twitter Linked-in

-          Doğan, karpuzun para etmemesinden dolayı büyük sıkıntılar yaşayan karpuz üreticisinin, hava sıcaklığındaki artış nedeniyle yeni bir sorunla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Yetişmiş, hasadı gelmiş karpuzların sıcaktan dolayı sarardığını, içinin geçtiğini belirten

-          Adana´da son 39 yılın en sıcak gününde tarladaki karpuzlar önce sarardı sonra da çatladı. Çiftçiler, hasat edemedikleri karpuzların sıcaktan zarar görmemesi için kendilerince yöntem geliştirdi. Bazı çiftçiler, karpuzlarını saman altına saklayarak sararıp güneşten zarar görmesini önlemeye çalıştı.

Aşırı sıcaktan dolayı sararıp, ekonomik değerini yitiren karpuz tarlada kaldı. Türkiye´nin yıllık 4 milyon ton civarındaki karpuz üretiminin yüzde 20´sini karşılayan Adana´da üretici, bu yıl zor bir hasat dönemi geçiriyor. Kilogram fiyatının tarlada 15-20 kuruşa düşmesinden dolayı sıkıntılı günler yaşayan üretici, şimdi de aşırı sıcakların neden olduğu zararla karşı karşıya kaldı. Ovanın önemli bölümünde hasat zamanı gelmiş karpuzlar, sıcaktan sararıp, ekonomik değerini yitirdi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, karpuzun para etmemesinden dolayı büyük sıkıntılar yaşayan karpuz üreticisinin, hava sıcaklığındaki artış nedeniyle yeni bir sorunla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Yetişmiş, hasadı gelmiş karpuzların sıcaktan dolayı sarardığını, içinin geçtiğini belirten Doğan, ?Birçok üreticimiz karpuzun üzerini sap ve gazete ile kapatarak ürününü kurtarmaya çalışıyor. Ancak, çoğu tarlada karpuz sıcaktan dolayı yanmış durumda. Artık hasat edilmemesi mümkün değil? dedi.

/resimler/2017-7/2/1155053305267.jpg

 ÜRETİCİYE HASAR TESPİTİ ÇAĞRISI

Sararmış karpuzun hiçbir ekonomik değeri olmadığına işaret eden Doğan, ?Karpuzu yanan üreticilerimiz, ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerine başvurarak, tarlada hasar tespiti yaptırdığı takdirde, Ziraat Bankası´na olan borçları erteleniyor. Üreticimiz zaten karpuzdan zarar etti, en azından bu şekilde borcunu erteletebilir? diye konuştu.

 KARPUZ ÜRETİCİSİ DESTEK BEKLİYOR

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, üreticinin daha fazla zarara uğramaması adına, henüz sıcaktan sararmamış karpuzların belediyeler tarafından halka dağıtılabileceğini ifade ederek, şunları söyledi:

?Seyhan Belediyesi çok güzel bir uygulama başlattı ve halka tonlarca karpuz dağıttı. Böylece hem fakir-fukara karpuz yiyerek sıcakta serinleme imkanı buldu hem de üreticiye bir nebze olsun katkı sağlanmış oldu. Bizler, üretici temsilcileri olarak, bu uygulamanın diğer belediyeler ve kurumlar tarafından da örnek alınarak, yaygınlaşmasını arzu ediyoruz.?

SICAKLAR, KARPUZU ÖNCE SARARTTI SONRA ÇATLATTI

Adana´da son 39 yılın en sıcak gününde tarladaki karpuzlar önce sarardı sonra da çatladı. Bazı üreticiler, tarladaki ürünü aşırı sıcak ve güneşten koruyabilmek için karpuzun üzerini samanla örttü.

Türkiye´nin karpuz üretiminde önemli merkezlerinden olan Çukurova´da, aşırı sıcaklar karpuz üreticisini de olumsuz etkiledi. Adana´da 1978 yılının ardından ilk kez hava sıcaklığı 43 derce olup 39 yılın rekorunu kırınca üreticiler zor durumda kaldı. Hasat edilmeyen karpuz, aşırı sıcaklar, nem ve poyraz birleşince tarlada önce sararıp sonra çatlamaya başladı.

Çiftçiler, hasat edemedikleri karpuzların sıcaktan zarar görmemesi için kendilerince yöntem geliştirdi. Bazı çiftçiler, karpuzlarını saman altına saklayarak sararıp güneşten zarar görmesini önlemeye çalıştı. Ancak bu yöntemin de en fazla karpuzu 4 gün koruduğu öğrenildi.

"HEM FİYATI DÜŞTÜ HEM SICAKLAR VURDU"

Yıllardır çiftçilik yapan Serdar Yelez, karpuzun ilk hasat döneminde para ettiğini şimdi ise tarlada kilosunun 15 kuruşa kadar düştüğünü hatırlatarak, "Çiftçi bu yüzden karpuzunu satamıyor. Bir çiftçinin dönüme karpuz maliyeti 2 bin 500 lira ancak şu an dönüme kazandığı para 500 lira çiftçi bu nedenle karpuzunu satamıyor. Biz tarlada kilosunu 15 kuruşa satıyor, vatandaş Adana´da markette kilosunu 1 liraya, İstanbul´da 1.5 liraya yiyor. Bu arada fark az olsa vatandaş karpuz yer tüketim artar" dedi.

Çiftçinin satamadığı karpuzları bu kez de aşırı sıcakların vurduğunu anlatan Yelez, "Aşırı sıcak nedeniyle karpuz tarlada çürüdü. Çürümeyen da sararıyor. Çiftçi buna önlem olarak üzerine samanla kapatıyor ancak bu de geçici bir çözüm. Saman ancak karpuzu 4 gün koruyor. Aşırı sıcak karpuzun içinin geçmesine neden oluyor" diye konuştu. 

/resimler/2017-7/2/1155281430581.jpg




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —