Tarih: 06.09.2018 14:06

CHP´DEN ?EKONOMİK KRİZ´ RAPORU

Facebook Twitter Linked-in

Koordinatörlüğünü CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba´nın yaptığı Emek Büroları tarafından ekonomik krizin çalışma yaşamına etkilerine yer verilen bir rapor hazırlandı. Ekonomik krizin ardından kapanan işyerleri, işsiz sayısı, açlık ve yoksulluk verileri, işten çıkarma sayılarının yer aldığı rapor şöyle:


?Türkiye´de  24 Haziran seçimleri öncesi kendini göstermeye başlayan ekonomik durgunluk göstergeleri özellikle 24 Haziran seçimleri sonrasında döviz kurunda yaşanan aşırı artışa bağlı olarak bir krize dönüşmüş durumdadır. Haziran ayında 4.50-4.60 civarında yer alan Dolar kuru bir kaç hafta öncesi 7 TL´yi görürken uzunca bir süredir 6 -6.50 TL civarında seyretmektedir. Euro ise Haziran ayında 5.50-5.60 TL civarında yer alırken şu an 7 TL ve üzerinde işlem görmektedir.
Ülkemizdeki ekonomik durgunluğun ve krizin  nedeni; AKP iktidarının 16 yıl boyunca uyguladığı döviz kurları üzerinden dış ülkelere  borçlanan, üretimden çok tüketime odaklanan ,inşaat sektörüne ağırlık veren ve özelleştirme politikalarına yaslanmasının bir neticesidir.
TÜİK Ağustos ayı verilerine göre enflasyon  14 yılın zirvesinde yer alarak yüzde 17.90 oranına yükseldi. Ülkemiz Arjantin´in ardından gelişen ekonomiler arasında en yüksek enflasyon oranlarının olduğu ikinci ülke konumundadır.
Raporda ekonomide yaşanan durgunluğa ve döviz kuruna bağlı olarak 24 Haziran seçimleri öncesi ve sonrasında ortaya çıkan işsizlik verileri,kapanan iş yerleri, açlık ve yoksulluk sınırlarındaki değişimler ve işten çıkarmalar ile ilgili kısa bilgiler yer almaktaadır
İŞSİZLİK VERİLERİ
Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK´in 15 Ağustos 2018 günü açıkladığı Mayıs 2018 dönemi İşgücü İstatistiklerine göre;

Ayrıca son TÜİK verilerine göre genç ve kadın işsizlik oranlarının yüksek seviyelerde olduğu gözlemlenmektedir. Buna göre;

KAPANAN İŞ YERLERİ VE EKONOMİK TEHDİT ALTINDA Kİ SEKTÖRLER
Döviz Kur´undaki artışa bağlı olarak son aylarda küçük ve orta ölçekli bir çok iş yeri kapanmak zorunda kalmıştır. Resmi istatistiklere göre, 2017 yılının Ocak ayından bu yılın Haziran ayına kadar 20 bin 607 işyeri kapanmıştır.TOBB verilerine göre bu yıl başından itibaren de iflaslar yüksek hızla devam ederken,

YAYINCILIK SEKTÖRÜ

AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI
Türkiye´de 24 Haziran seçimleri öncesi kendisini hissettiren ve seçimlerin ardından hızla büyüyen ekonomik durgunluk açlık ve yoksulluk oranlarınında artmasına neden olmuştur.Gündelik yaşam malzemeleri olan gıda harcaması ile birlikte giyim ve konut fiyatlarında sistematik artış söz konusu iken,alım gücü Ekonomik krizin kendini hissettirmeye başladığı Haziran ayından bugüne düşmeye devam etmektedir.
Türk-İş verilerine göre Haziran ayında açlık ve yoksulluk sınırı;

Türk-İş verilerine göre Ağustos ayı açlık ve yoksulluk sınırı;

SON ZAM ORANLARI
Dolar kurunun yüzde 30´a yakın arttığı Ağustos ayında gıda fiyatlarında ortalama yüzde 4,77 oranında artış yaşandı. Gıda fiyatlarında Ağustosta yaşanan yüksek oranlı artışta süt ve süt ürünleri ile sebze-meyve fiyatları belirleyici olurken, gıda fiyatlarında yılın ilk sekiz aylık dönemindeki artış ise yüzde 25,58´i buldu.
Ağustos ayı verilerine göre 4 kişilik bir ailenin beslenme ihtiyaçları olan temel gıda ürünleri için harcamaları gereken bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 2 oranında artarak

Bunların yanı sıra;
Elektrik ve Doğalgaz tüketimine 1 Eylül 2018 itibariyle yapılan zamlarlar neticesinde;

Döviz kurundaki artış nedeniyle kağıt maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle, okulların açılmasına yaklaşık 15 gün kala kırtasiye ürünlerine de yüzde 100´ün üzerine zam gelmiştir.

Enerji Petrol Gaz İstasyonları İşveren Sendikası tarafından yapılan açıklamada akaryakıt fiyatlarına 01/09/2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere;

 İŞTEN ÇIKARMALAR
Ülkemizde döviz kuruna bağlı olarak yaşanan ekonomik krizin bedelini yine çalışanlar ödemeye devam etmektedir. Döviz krizi olarak başlayan ekonomik durgunluğun sonuçları işsizlik ve yoksulluk olarak ortaya çıkmaya başlamaktadır. Ülkemiz de tekstil üretiminin yoğun olarak yapıldığı Gaziantep´te basına yansıyan bilgilere göre bir çok fabrikada onlarca işçinin ya işten çıkarıldığı yada ücretsiz izin verilerek evlerine gönderildiği bilgisi yer almaktadır. Buna göre;

Bunun yanı sıra;

ABD´nin Ülkemize Ekonomik yaptırımlar kapsamında Çelik ve Alüminyum ithalatına yönelik yüzde 20 ve yüzde 50 oranında koyduğu gümrük vergilerinden kaynaklı olarak İskenderun Bölgesinde bulunan Demir ve Çelik Fabrikalarında ileri dönemler için toplu işten çıkarmaların yaşanabileceği belirtilmektedir.
 Yüksek döviz kuruna bağlı olarak TL´deki değer kaybı ile birlikte birkaç ay içinde on milyarlarca dolar artan dış borç miktarı konusunda en riskli sektörler ise inşaat ve enerji olarak gösterilmektedir. 16 yıllık AKP iktidarı döneminde sürekli desteklediği bu iki sektör, şimdi ağır bir borç yükü ile karşı karşıya. Çünkü her iki sektörde de dış borçlar, toplam borçların neredeyse tamamını oluşturmakta. Bu iki sektörde yaşanacak olası büyük iflaslar neticesinde binlerce işçinin bir anda işsiz kalma ihtimali bulunmaktadır.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —