Tarih: 24.04.2018 19:11

BOZDAĞ´DAN, AKPM´NİN ?SEÇİMLERİN MEŞRUİYETİ TARTIŞILIR´ AÇIKLAMASINA TEPKİ

Facebook Twitter Linked-in

AKPM´nin seçimlerin ertelenmesi çağrısına sert tepki gösteren Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Dünyada en dürüst ve en güvenli seçimler, Türkiye´de yapılmaktadır. Aksini iddia,bühtandır.Bu hakikatlere rağmen Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinin, Türkiye´de yapılacak 24 Haziran seçiminin AB kriterlerini taşımaması,seçim güvenliği ve OHAL nedeniyle seçimlerin erelenmesi çağrısı,kabul edilemez. Bu çağrı,Türkiye´nin içişlerine ve seçimlerine açık müdahaledir. Türk halkı, başkalarının istediğini değil kendi istediğini Cumhurbaşkanı seçecektir. Herkes haddini de yerini de bilmelidir." dedi.

AKPM, ?BU KOŞULLARDA YAPILACAK SEÇİMLERİN MEŞRUİYETİ TARTIŞILIR, ?DEMİŞTİ

Bianet´te yer alan habere göre Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Türkiye´de 24 Haziran´da erken seçim yapılması konusunda  Bugün yaptığı  açıklamada, Seçim Kanunu ve ilgili kanunlarda 24 Haziran´dan sadece 3 ay önce değişiklikler yapılmasının sakıncalarına dikkat çekildi, seçime OHAL şartlarında gidilmesinin sakıncası vurgulandı, seçim güvenliğine ilişkin kaygılar dile getirildi ve bu koşullarda yapılacak seçimin meşruiyetinin tartışmalı olacağı belirtildi.

Açıklamada, erken seçim kararı alınmasından bir ay önce Seçim Kanunu´nda yapılan değişiklikler ile partilerin seçime ittifak halinde girebilmesine olanak tanındığına dikkat çekilerek, seçime kadar kalan ?aşırı kısa süre? nedeniyle partilerin yeni düzenlemeye uyum sağlamasının ve hazırlıklarını tamamlamasının mümkün olmadığı vurgulandı. Seçime ilişkin kuralların seçimden üç ay önce değiştirilmesinin Venedik Komisyonu´nun tavsiyelerine aykırı olduğu belirtilirken, kanunda yapılan değişikliklerin yüzde 10 seçim barajının düşürülmesini kapsamadığına da dikkat çekildi.

Açıklamada ayrıca, erken seçim açıklamasının yapıldığı gün Olağanüstü Hal´in yedinci kez uzatıldığına işaret edildi ve OHAL altında gerçekten demokratik bir seçim yapılmasının olanaksız olduğu belirtildi. 15 Temmuz 2016´daki başarısız darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL koşullarında, ifade, medya ve toplantı düzenleme özgürlükleri başta olmak üzere temel özgürlüklerin kısıtlanmasının özellikle muhalif ve eleştirel sesleri orantısız biçimde etkilediği, bu süreçte birçok muhalif parlamenter, gazeteciler ve insan hakları savunucularının gözaltına alındığı ve tutuklandığı, birçok sivil toplum örgütü ve medya kuruluşunun kapatıldığı vurgulandı.

Açıklamada, yeni seçim sistemindeki birçok kuralın seçim güvenliğine ilişkin kaygılar yarattığı da ifade edildi; özellikle seçim sandıklarının çevresinde kolluk kuvvetlerinin varlığına izin verilmesi ve mühürsüz pusulaların kabul edilmesinin olası sakıncalarına dikkat çekildi.

Açıklamada bu olumsuz koşulların gerçekten demokratik bir seçim yapılmasını engelleyeceği ve sonuçta seçimin meşruiyetinin tartışmalı olacağı belirtilirken, özgür ve adil bir seçim yapılması çağrısında bulunuldu; Türkiye yetkilileri, seçimlerin ertelenmesi için karar almaya davet edildi.

AKPM tarafından dikkat çekilen ve kamuoyunda ?Seçim ittifakı Kanun Teklifi? olarak bilinen yasal düzenleme, 16 Mart 2018´de Resmi Gazete´de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.. Düzenleme, seçimlere partilerin ittifak halinde girmesine, sandık kurullarınca arkası mühürlenmemiş oy pusulalarının geçerli sayılmasına, sandık kurulu üyeleri ya da vatandaşlarca ?sandık düzenini bozmaya kalkışanlar?a karşı kolluk kuvvetlerinin sandık çevresine çağrılmasına olanak tanıyor.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —