Tarih: 31.05.2018 15:58

AYM´DEN CHP´NİN SEÇİM YASASI DEĞİŞİKLİKLERİNİN İPTALİ TALEBİNE RED

Facebook Twitter Linked-in

CHP´nin seçim ittifakı yasasındaki bazı maddelerin iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesi´ne yaptığı başvuru reddedildi.

Anayasa Mahkemesi, seçim ittifakı yasasının bazı hükümlerinin iptal istemini reddetti.

CHP, 7102 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Seçmen Kütükleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun´un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, başvuruyu esastan görüşerek karara bağladı. Yüksek Mahkeme, yasanın iptali istenen hükümlerini Anayasa´ya uygun bularak, iptal istemlerini reddetti. 15 üyenin oy çokluğuyla alınan karara iki üyenin katılmadığı öğrenildi.

İPTALİ İSTENEN KRİTİK MADDELER

? Aynı binada oturan seçmenlerin, hane bütünlükleri korunup, aynı seçim bölgesinde kalmaları şartıyla farklı sandıklara kaydedilmesi.

? Seçim güvenliği açısından gerekli görülmesi, vali veya il seçim kurulu başkanının talepte bulunması halinde, o yerdeki sandıkların en yakın seçim bölgelerine taşınması, sandık ve seçim bölgelerinin birleştirilmesi, seçmen listelerinin karma olarak düzenlenmesi,

? Birlikte yapılan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde, oy pusulalarının aynı zarfa konulması, seçmenin sandık bölgesine polis çağırabilmesi.

? Üzerinde sandık kurulu mührü bulunmayan ya da lekeli veya çizik olan zarf ve oy pusulalarının geçerli sayılması.

CHP İstanbul Milletvekili Engin ALTAY, Manisa Milletvekili Özgür ÖZEL, Sakarya Milletvekili Engin ÖZKOÇ ile birlikte 126 milletvekili 13/3/2018 tarihli ve 7102 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun´un; A. 1. maddesiyle 26/4/1961 tarihli ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun´un 5. maddesinin birinci fıkrasına eklenen cümlenin, B. 2. maddesiyle 298 sayılı Kanun´un 14. maddesinin birinci fıkrasına eklenen (16) numaralı bendin, C. 3. maddesiyle 298 sayılı Kanun´un başlığıyla birlikte değiştirilen 22. maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi ile ikinci fıkrasının, Ç. 4. maddesiyle 298 sayılı Kanun´un 23. maddesinin değiştirilen altıncı fıkrasının ?...ihtiyaç duyulan sandık kurulu üye sayısının iki katı kamu görevlisini ad çekme suretiyle tespit eder ve bu kişilerden mani hali bulunmayanları sandık kurulu asıl ve yedek üyesi olarak belirler.? bölümünün, D. 5. maddesiyle 298 sayılı Kanun´un 68. maddesinin değiştirilen ikinci fıkrasının, E. 8. maddesiyle 298 sayılı Kanun´un 82. maddesinin değiştirilen beşinci fıkrasının, birinci cümlesinde yer alan ?...ya da seçmenlerin ihbarı...? ibaresi ile ikinci cümlesinin, F. 9. maddesiyle 298 sayılı Kanun´un 98. maddesinin dördüncü fıkrasının değiştirilen son cümlesinde yer alan ?...bulunmamasına rağmen...? ibaresinin, G. 11. maddesiyle 298 sayılı Kanun´un 101. maddesinin ikinci fıkrasına eklenen (7) numaralı bendin ?...oy pusulalarının arkasının sandık kurullarının ihmaliyle mühürlenmemiş olması.? bölümünün, Ğ. 22. maddesiyle 18/1/1984 tarihli ve 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun´un 19. maddesinin ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere eklenen fıkranın birinci cümlesinin, iptallerine ve yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi talebinde bulunmuştu

 (vş)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —