Av. ÇITIRIK: ?TÜRK YARGISI SINIFTA KALMIŞTIR?

 Av. ÇITIRIK: ?TÜRK YARGISI SINIFTA KALMIŞTIR?

´Kadına Şiddet Nasıl Önlenir?´ paneline konuşmacı olarak katılan Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, öğrencilerin en çok merak ettiği iyi hal indirimi konusunu anlattı.

Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, ülkemizin son yıllardaki en büyük sorunlarından biri olan ?kadınlara yönelik şiddet? konusunda, özel bir lisenin ev sahipliğinde düzenlenen panelde, şiddetin her türlüsüne karşı çıkacak ,şiddeti asla kanıksamayacak ve hiçbir durumda çözüm yolu olarak görmeyecek sağlıklı kuşakların temelini atmak gerektiğini vurguladı.

Oturum Başkanlığı Edebiyat Öğretmeni Mustafa Güneri´nin yaptığı panel saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Temsilcisi Cemile Palta, Ergen ve Çocuk Psikiyatristi Doç. Dr. Gonca Gül Çelik,  Öğrenci Uğur Ozan Karacalıoğlu,  Öğrenci İlayda Melis Pekmezci´nin de konuşmacı olduğu panelde öğrencilerin en çok merak ettikleri iyi hal indirimi konusunda önemli bilgiler veren Av. Çıtırık, "Kadına yönelik her türlü şiddetti sergilemiş bir insana iyi hal indirimini asla kabul edemeyiz. Anayasa ve evrensel hukukla güvence altına alınmış en önemli hak yaşam hakkıdır. Kadının yaşam hakkını elinden alan insanlara iyi hal indirimi veya dosyalarında haksız tahrik indirimi olamaz? dedi.


Eşini katlettikten sonra, kravatını takıp, elini bağlayarak, boynunu da büküpk mağdur görüntüye göre cezai indirimler verildiğini gözlemlediklerini anımsatan Av. Çıtırık, ?Üzülerek belirtmek isterim ki Türkiye yargısı kadına şiddet ve kadın cinayetleri konusunda verdiği kararlarla sınıfta kalmıştır. Kadına yönelik şiddetin mor göze indirilmemesi gerekmektedir. Medyanın da ayrımcı dil kullanmaması önem arz etmektedir. Şiddetin sadece fiziksel olarak algılanmaması gerekir? diye konuştu.

Türkiye´de kadın?erkek eşitliği ilkesi, Anayasa´nın 41´inci ve 66´ıncı maddelerinde 2001 yılında, 10´uncu ve 90´ıncı maddelerinde 2004 yılında ve yine 10?uncu maddede 2010 yılında yapılan değişikliklerle güçlendirildiğine değinen Av. Çıtırık, ?Ancak ataerkil ve erkek egemen bir toplum olduğumuz için yaşanan şiddet her yerde görülmektedir" dedi.

Av. Çıtırık, konuşmasında, 6284 sayılı ailenin korunması kanununa da dikkat çekti.

Av. Çıtırık, kadının şiddet görmesi halinde Adana Barosu´nun toplumsal cinsiyet ve ayrımcılığa karşı ücretsiz avukat hizmeti ve her türlü yargı aşamasını yürüttüklerini anlattı. Av. Çıtırık, "Şiddet mağduruna ulaşamaması için çalıştığı iş yerine yaklaşmaması, ortak ikametten uzaklaştırma verilmiş olmasına rağmen, son 5 yılda en az 1134 kadın öldürüldü; öldürülen iki kadından birinin faili kocası veya eski kocası oldu; 235 cinayet devam eden ayrılık veya boşanma sürecinde yaşandı.
Türkiye´de kadın cinayetlerinin kanıksatıldığı bir dönemi yaşamaktayız"

Konuşmasının ardından Okul Müdürü Dr. Esma Çalık tarafından Baro Başkanı Av. Çıtırık´a teşekkür plaketi ve çiçek sunuldu.



Etkinliğe çok sayıda Adana Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Akyürek, okul yöneticileri ve öğrenciler katıldı.(CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı