Tarih: 22.01.2018 14:07

ATO´DAN MESLEKİ YETERLİK BELGESİ KONUSUNDA UYARI

Facebook Twitter Linked-in

ATO´nun uyarısında şu bilgiler verildi:

?6645 Sayılı Kanun ile 5544 Sayılı Mesleki Yeterlilik (MYK) Kanununa ve 4447 Sayılı İşsizlik Sigorta Kanununa bir dizi yeni maddeler eklenmiştir.

Eklenen maddeler içerisinde en önemlisi; tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup; standardı yayımlanan ve Bakanlıkça çıkartılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde "Mesleki Yeterlilik Belgesi"ne sahip olmayan kişilerin çalıştırılamayacağı ve çalıştırılan kişi başına işveren veya işveren vekillerine en az 500.-TL para cezası verileceğidir.

Üyelerimizin bu tür mali yaptırımlarla karşılaşmasının önüne geçmek amacıyla, belge alınması zorunlu olan meslekleri içeren Odamıza üye ticari kuruluşların, bir program çerçevesinde birebir ziyaret edilerek konunun önemi ve yapılması gerekenlerin karşılıklı görüşülmesi konusunda çalışma başlatılmış, konuyla ilgili Oda Sicil Müdürü Mertol MERCİMEK (0.850.346 01 01 Dahili: 140) görevlendirilmiştir.

Belge alınması zorunlu olan meslekler dalları aşağıya çıkartılmış olup; bu meslekleri içeren Odamız üyelerinin ziyaret talebinin olması durumunda, Ek´ te bulunan "Ziyaret Talep Formu" nun doldurularak Oda Sicil Müdürlüğü faksına (0322-359 12 00) veya odasicil@adanato.org.tr  adresine mail olarak gönderilmesi gerekmektedir.

Talebiniz kapsamında, karşılıklı olarak belirlenecek bir tarihte, konuyla ilgili görevlendirilen Odamız personeli, işyerini ziyaret ederek; belgelendirme ve süreçler hakkında tarafınıza detaylı bilgi verecektir.?

ATO üyelerine anımsaymayı da yaptı:

?Sosyal Güvenlik Kurumu; firmaların çalışan ve yeni personel girişi esnasında çalışanların mesleklerinin belirlenmesi amacıyla meslekleri konusunda belge talep ederek "Meslek Kodu" nu belirlemektedir. Bu konudaki beyanlar önem arz etmekte, yanlış yada eksik beyan tespit edilmesi halinde iş yeri sahibi hakkında ciddi sorumluluklar içermekte olup hapis cezasına kadar varan cezalar söz konusudur. 2018 yılı itibarı ile konuyla ilgili firma denetimlerinin arttırılacağı bilgisi alınmıştır. Başvuru esnasında yapılan Sınav Ücreti Ödemeleri (sınava giren kişinin başarılı olması halinde) 2020 yılı sonuna kadar tamamı geri öedenecektir.

BELGELENDİRME YAPILMAKTA OLAN MESLEKLER:

İnşaat Grubu: Ahşap Kalıpçı, Betonarme Demircisi, Betoncu, Duvarcı, İskele Kurulum Elemanı, Sıvacı, Seramik Karo Kaplamacısı, Isı Yalıtımcısı, Panel Kalıpçı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alçı Sıva Uygulayıcısı, İnşaat Boyacısı;

Asansör Grubu: Asansör Bakım ve Onarımcısı;

Metal Grubu: Metal Sac İşlemeci, Çelik Kaynakçısı, Alüminyum Kaynakçısı, Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı, Metal Kesimci, Metal Kesim Operatörü, Metal Levha İşleme Tezgah İşçisi, Metal Levha İşleme Tezgah Operatörü;

Makine Grubu: CNC Programcısı, Makine Bakımcı, Matkap Tezgah İşçisi

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —