Tarih: 22.09.2016 13:10

ADANA VALİLİĞİ: ?BALIK ÖLÜMLERİ ALG PATLAMASI YÜZÜNDEN?

Facebook Twitter Linked-in

Bilindiği gibi Seyhan Irmağının Akdeniz´e döküldüğü noktada  gözlenen toplu balık ölümleri gündemin ilk sıralarında yerini koruyor.  Dün verdiğimiz ?ZEHİRLİ ATIKLARIN SEYHAN IRMAĞI´NA DÖKÜLDÜĞÜ İDDİASI DOĞRU MUDUR?? başlıklı haberde CHP´li Sağlar´ın  Tarsus kıyısına vuran ölü balıklar hakkında TBMM Başkanlığı´na verdiği önerge ile Adana´daki arıtma tesisinden atılan zehirli atıkların, Seyhan Irmağı´na karışması iddialarını Meclis´e taşıdığını bildirmiş idik.  Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet ÖZHASEKİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergede Mersin Milletvekili Fikri Sağlar´ın benzer olayların 4 aydır yaşanmakta olduğunu kaydederek  bazı doğa dostlarının kendi ceplerinden ödedikleri paralar ile tahliller yaptırmış olduklarını ve bu sonuçlara göre Adana´daki arıtma tesisinden atılan zehirli atıkların, Seyhan Irmağı´na karışması sonucu toplu balık ve deniz canlılarının öldüğüne dair iddiaların ortaya atıldığını  gündeme getirdiğini ve bu arada Tarsus Kaymakamlığına, Mersin Valiliğine, Adana´daki yetkililere yapılan başvurulara rağmen hiçbir işlem yapılmadığının anlaşıldığını bu yüzden de  bu iddiaların akıbetini sorduğuna dikkat çekmiştik.

Bugün de Adana Valiliği bir açıklama yaparak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü´nce yaptırılan analiz sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğünce yapılan ilk analiz sonuçlarına göre; toksikolojik muayenede, numuneler 49 parametre yönünden araştırıldığı ancak herhangi bir toksin tespit edilmediği,  parazitolojik muayenedede  , balıklarda bağırsak sistemlerinde yoğun deformasyonlara sebep olan koksidiyoz hastalığının saptandığına değinile açıklama şöyle:

?19.09.2016 tarihinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü´ne toplu balık ölümleri ile ilgili gelen ihbar üzerine, Adana ili Karataş İlçesi Tabaklar mahallesi mevkiinde bulunan Seyhan nehrinin Akdeniz´e döküldüğü noktada İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğünde görevli personellerce yapılan incelemede: ölen balıkların 100-300 gr arası kefal balığı türü olduğu ve ölen balıkların genelde sahile vurarak koktuğu görülmüştür. Balık ölümlerinin neden kaynaklandığını tespit etmek amacıyla olay yerinden balık ve su numuneleri alınarak konu ile ilgili laboratuarlara analiz için gönderilmiştir.

Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğünce yapılan ilk analiz sonuçlarına göre; toksikolojik muayenede, numuneler 49 parametre yönünden araştırılmış ancak herhangi bir toksin tespit edilmemiştir. Parazitolojik muayenede, balıklarda bağırsak sistemlerinde yoğun deformasyonlara sebep olan koksidiyoz hastalığı tespit edilmiştir.

 İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerince yapılan araştırmalarda: bazı çevresel faktörlerin etkisiyle su yüzeyinde fazla miktarda besin maddesi üretimi durumunda, bazen alg (besin içeriği yüksek su yosunları) patlaması denilen alglerin aşırı gelişmeleri gibi durumlarda yaşanabileceği ve aşırı alg patlaması nedeniyle suyun rengi, kokusu ve ekolojik dengesinin bozulabileceği bildirilmektedir.

Normalden farklı olarak gelişen ve aşırı üreyen algler ise bazı deniz canlıları için toksik etki yaparak bu tür canlıların toplu ölümüne yol açabilmektedir.

Ayrıca kefal türü balıkların büyük kümeler halinde hareket etmeleri ve genellikle suyun yüzeyinde beslenmelerinden dolayı bu aşırı alg üremesi sonucu oluşan algleri fazlaca tüketip bağırsak sisteminde hasarların oluşabileceği düşünülmektedir.?

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —