İran´dan Trump´a yanıt

İran´dan Trump´a yanıt

"ABD nükleer anlaşmayı tek taraflı olarak değiştiremeyecek"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump´ın İran´la ilgili açıklamalarına yanıt verdi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran´a karşı sert bir açıklama yapan Trump´ı "asılsız ithamlarda" bulunmakla suçladı ve anlaşmaya yönelik taahhütlerini yerine getirmeye devam edeceklerini söyledi.

?"ABD´liler 60 yıldır İran halkını nasıl tehdit ettiklerini unuttular" diyen Ruhani ayrıca Trump´ı İran´ın ekonomik kalkınmasının önünü kesmeye çalışmakla eleştirdi.

Trump´ın konuşmasından kısa bir süre sonra devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında Ruhani, "Bugün ABD, nükleer anlaşmaya ve aynı şekilde İran halkına hiç olmadığı kadar karşı çıkıyor" dedi.

?Çok uluslu nükleer anlaşmanın bir ülkenin kararıyla iptal edilemeyeceğini vurgulayan Ruhani, "ABD her zamankinden daha fazla izole olmuş durumda. Nükleer anlaşmayı tek taraflı olarak değiştiremeyecek" dedi.

?İran´ın terörle savaşmaya devam edeceğini ve ülkesinin çıkarları korundukça nükleer anlaşmaya bağlı olacaklarını belirten Ruhani, "Trump´ın sözleri İran´a lanet okumaktır ve İran ulusuna yönelik temelsiz suçlamalardır" sözlerini kullandı.

?ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı açıklamada İran´la nükleer anlaşmayı devam ettiremeyeceklerini savunmuş ve Devrim Muhafızları´na yaptırım uygulayacaklarını açıklamıştı.

 

"Müttefiklerimize İran´ın bölgeyi istikrarsızlaştırma adımlarına karşı bize katılma çağrısı yapıyorum" diyen Trump, Bugün ilan ediyorum. Biz artık bu anlaşmayı devam ettirmeyeceğiz ve ettiremeyiz. Bu anlaşmanın sonucu daha fazla şiddet, terör ve İran nükleer terörü anlamına geliyor. Emir veriyorum, bu anlaşmadaki açıkların kapatalım ki bir daha asla İran rejimi dünyayı nükleer silahlarla tehdit edemesin" ifadelerini kullandı.

Rusya´dan açıklama,"Trump´un anlaşması kararından üzüntü duyduk" 

Rusya´dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump´ın İran´ın nükleer anlaşmaya uyumluluğunu onaylamama kararından dolayı üzüntü duyulduğu belirtildi.
Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Ryabkov´un açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"ABD Başkanı´nın (Donald Trump) İran´ın nükleer programı konusundaki Kapsamlı Ortak Eylem Planı´na (JCPOA) uyumluluğunu Kongre´ye onaylamama kararından dolayı üzüntü yaşıyoruz.
Rusya JCPOA´ya bağlılığını sürdürmekte, anlaşmayı korumaktadır ve anlaşma kapsamındaki sorumluluklarını yerine getirecektir. Tüm tarafları aynı davranışı sergilemeye davet ediyoruz.
Bu anlaşmanın büyük bir potansiyeli olduğunu ve gerekliliklerinin tamamının yerine getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz."

(VŞ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler: