Tarih: 09.03.2017 10:09

İSTİKLAL MARŞI´NIN ORJİNAL EL YAZISI BESTESİ İSTANBUL ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ ARŞİVİ´NDE

Facebook Twitter Linked-in

12 Mart 1921 tarihinde Birinci Büyük Millet Meclisi´nde kabul edilen İstiklal Marşı´nın bestecisinin orijinal el yazısıyla yazdığı notaları ve sözleri içeren belge, 12 Mart İstiklal Marşı´nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy´u Anma Günü vesilesi ile dijital ortama taşındı.

İstanbul Şehir Üniversitesi, İstanbul Kalkınma Ajansı´nın desteğiyle yürüttüğü ?Kişisel Arşivlerde İstanbul Belleği? ve ?Unutma İstanbul? projeleri kapsamında, ?Arşiv Adam´ olarak bilinen araştırmacı, yazar Taha Toros´un kişisel arşivini dijital ortama taşımaya devam ediyor. Arşivde yer alan Bestekâr Osman Zeki Üngör´ün kendi el yazısıyla yazdığı İstiklal Marşı´nın orijinal bestesi, İstiklal Marşı´nın kabulünün 96. yıldönümü vesilesiyle tarih meraklılarının ve araştırmacıların ilgisine sunuldu. İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı´nın bestecisi Osman Zeki Üngör´e ait çok sayıda belgeye http://earsiv.sehir.edu.tr adresindeki ŞEHİR Akademik Arşiv´den erişilebilir.

İstiklal Marşı´nın bugün geçerli olan bestesi 1930´da resmileşti

Birinci Büyük Millet Meclisi adına Maarif Vekaleti´nin açtığı İstiklal Savaşı Marşı yarışmasına Türkiye´nin çeşitli yerlerinden 724 şair eserleriyle katıldı. O sırada kendisi de Birinci Büyük Millet Meclisi´nde vekil olan Mehmet Akif Ersoy´un İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 tarihinde kabul edildi. Güftenin bestelenmesi için ayrıca açılan yarışma kapsamında 1924 yılında Seçici Kurul tarafından kabul edilen Ali Rıfat Çağatay´ın bestesi 1930 yılına kadar kullanıldı. 1930 yılında yapılan değişiklikle, dönemin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör´ün 1922´de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe konarak Türkiye Cumhuriyeti´nin resmi marşı haline geldi.

Osman Zeki Bey (Üngör) hakkında:

1880 yılında Üsküdar´da doğan Osman Zeki Bey, ilk senfonik orkestrayı kurmuş ve çok geniş bir repertuvarla dünya çapındaki eserlerin Türkiye´de tanınmasını sağlamıştır. 11 yaşında saray mızıkasına yazdırılan Osman Zeki Bey´i, Fransa´dan getirtilen ünlü viyolonist Vondra yetiştirmiştir. Birinci Dünya Savaşı´nda Osmanlı Sarayı´nın orkestrası ile Orta Avrupa´da konserler veren Osman Zeki, konserlerde dünyaca ünlü besteciler olan Brahms, Schubert, Mendelsohn gibi isimlerin senfonilerine yer vermiştir. İstiklal Marşı´nı bestelediği sırada saray orkestrası şefi olan Osman Zeki Bey, Türkiye Cumhuriyeti´nin ilan edilmesinden sonra kurulan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası´nın çekirdeği olan Riyaset-i Cumhur Musiki Heyeti´nin de ilk şefidir. 1934 yılında görevinden sağlık sorunları nedeniyle emekliye ayrılan Osman Zeki Bey, 1958 yılında İstanbul´da hayatını kaybetmiştir. Osman Zeki Bey´in İstiklal Marşı dışında marş türünde bestelediği pek çok eseri bulunmaktadır.(Fİ)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —