Başkan Sözlü´nün temyiz davası Bölge İstinaf Mahkemesi´nde görülecek

Başkan Sözlü´nün temyiz davası Bölge İstinaf Mahkemesi´nde görülecek

Adana 6´ncı Ağır Ceza Mahkemesinde görülen yolsuzluk davasında 5 yıl hapis cezası alan Başkan Sözlü, Gaziantep Bölge İstinaf Mahkemesinin onaması halinde görevinden uzaklaştırılacak

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü hakkında verilen 5 yıl hapis cezasıyla ilgili kararın temyiz davası Gaziantep Bölge İstinaf Mahkemesinde görülecek. Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği kararın Bölge İstinaf Mahkemesince onanması halinde Sözlü´nün başkanlık görevi sona erecek.
Başkan Sözlü´nün Ceyhan Belediye Başkanlığı döneminde parke taşı ihalesinde iş tamamlanmamasına rağmen tüm ödemeleri yaptığı ve eksik kalan işi de Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra ASKİ marifetiyle tamamlatmaya çalıştığı iddiasıyla ´Edimin ifasına fesat karıştırmak ve rüşvet almak´ suçlamalarıyla hakkında 19 yıl istenen davada dün karar açıklandı.


Sözlü´ye rüşvet almak suçlamasından beraat verilirken, ´edimin ifasına fesat karıştırmak´ suçundan 5 yıl hapis cezası verildi. Duruşma sonrasında partililerine seslenen Sözlü, kararın ´siyasal´ olduğunu vurgulayarak, mahkeme başkanını FETÖ bağlantılı olmakla suçlayıp, hukuk mücadelesini sürdüreceği mesajını verdi.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı da Sözlü´nün ifadeleri nedeniyle ayrıca bir soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Bu arada, Sözlü davasının taşınacağı üst mahkemenin Gaziantep Bölge İstinaf Mahkemesi olduğu bildirildi. En geç 1 ay içerisinde kararın çıkması beklenirken, cezanın onanması halinde Sözlü´nün Belediye Başkanlığının otomatikman düşeceği açıklandı. Ek ceza çıkma ihtimalinde ise Sözlü´nün dosyayı Yargıtaya taşıma hakkı bulunuyor. Ancak, İstinaf Mahkemesi onadığı takdirde karar kesinleşiyor.

Durak:Benim davamla karıştırılmasın


Öte yandan, 28 Mart 2010 yılında hakkındaki ´yolsuzluk´ iddiaları nedeniyle soruşturma yürütülen dönemin Adana Büyükşehir Başkanı Aytaç Durak da görevden alınmış, bir süre yerine vekaleten Zihni Aldırmaz görev yapmıştı. Zihni Aldırmaz da başkanlık görevi sürecinde FETÖ´ye çıkar sağladığı iddiasıyla görev süresi tamamlandıktan kısa süre sonra tutuklanıp bir süre sonra tahliye edilmişti.
Aytaç Durak´ın her ne kadar hakkındaki davalardan beraat etmişse de görevden alınması, Zihni Aldırmaz´ın FETÖ´den tutuklanması ve Başkan Hüseyin Sözlü´ye 5 yıl ceza verilmesi kamuoyunda da şaşkınlıkla karşılandı. Vatandaşlar, kent yöneticileri üzerinde siyasi bir çekişme olduğunu öne sürerken dönemin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, kendi davasıyla Sözlü´nün davasının aynı kefeye konulamayacağını bildirdi.
Aytaç Durak, FETÖ´nün girişimleri nedeniyle yıllarca aleyhinde kampanyalar kurulduğunu ve parti genel başkanları nezdinde algı operasyonları düzenlendiğini aktardı. Hüseyin Sözlü´nün davasıyla ilgilenmediğini ancak karşılaştıkları siyasi müdahalelerin benzetilemeyecek derecede olduğunu anlatan Durak, şunları söyledi:
"İtirafçının da dediği gibi, ´Aytaç Durak´a kumpasta görevli olduğum için geldim´ demişti yıllar önce. Benim başıma gelen operasyon, FETÖ´nün belediye imkanlarını kullanmak istemesinden kaynaklanıyordu. Sonuçta zaten yerime gelen Zihni Aldırmaz da yargılanıyor FETÖ´ye çıkar sağladığından dolayı. İtirafçı da öyle dedi. ´İşimize yarar bir eleman getirdik oraya´ diyor Zihni Aldırmaz için. Sözlü konusunda polemiğe girmek istemiyorum. Benim davamla kesinlikle alakası yok. Türkiye´deki bütün davalardan daha farklıydı benim davam. Milli iradenin çiğnenmesidir. FETÖ´nün başarısıdır bu."(CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler: