İlhan ALPER


YÜZYILIN EŞİĞİNDE


            25 Aralık 2018´de kurulan Yeni Adana Gazetesi bu gün, 25 Aralık günü 99 yaşına girmiştir. Uzun yıllardan beri birçok açıdan özveriyle sürdürülen yayın çizgisinin soucunda böyle bir mutluluğa ermiştir?

     Böyle bir mutluluğa ermek derken bu kolay değildir elbette?

Yaşamanızı, ayakta durmanızı  zorlaştıran koşullara rağmen, ödünsüz, onurlu bir yayın çizgisiyle yayın yaşamını sürdürmek kolay bir şey değildir. Doğrusu da budur aslında?

Bir basın organını işlettiği bir işyeri sanarak  gazetecilik özentisiyle işe koyulanların dediği gibi olumluya yer vermek, olumsuza görmemek değildir gazetecilik. Böyle bir gazetecilik yapacaksanız şayet yüz değil yüzlerce yıl gazete çıkarsanız bunun bir değeri yoktur. Aslolan gazete gibi gazete çıkarmak, onurlu ve dimdik ayakta kalabilmektir. Hatta şöyle söylemek daha uygun olur düşüncesindeyiz? Bir gazeteyi üç yıl gazete gibi çıkarmak, öyle bir gazeteyi üç yüz çıkarmaktan daha iyi ve tercih edilen bir şeydir. İnsanı mutlu eden de budur aslında?

İnsan onurlu geçmişiyle geleceğini çizer, varlığını öyle bir konumla ancak belirgenleştirir. İnsan, toplum ve yaşam değerleri adına sürdürdüğü işleviyle geleceğin yoluna ışık tutar? Bu hâliyle gazete ve basın organlarının da ilke edindiği değerlerini koruma yolunda sürekli geleceğe oynayan aydın bir yansıma yapma yükümlüğü olmadığını kim söyleyebilir?

            İşte Yeni Adana gazetesi de kurtuluştan gelen onurlu tarihi misyonuna gölge düşürmeyen, cumhuriyetten de yaşlı bir gazetemizdir. Ne mutlu ki Adana böyle bir onurlu basın anıtına sahiptir. Ama elinde tutabilmesi için de gerekeni yapmalıdır?

            Kendi adımıza söylemek gerekirse, daha evvelini saymadan, 30 yıldan beri Yeni Adana´nın sütünlarında ?sürekli yazmaktan´ son derece onur duyduğumuzu, mutlu olduğumuzu belirtmek isteriz.

            Dönüp geriye baktığımızda Yeni Adana´ya bazen yılda bir-iki, bazen yılda birkaç ya da birkaç yıl yazılarıyla güç vermeye çalışan değerli kalemleri, düşünceleri de görmekteyiz. Aynı zamanda Yeni Adana gazetesinin bir basın ve edebiyat okulu olduğunu da anımsatmaya bilmem gerek var mı?

Yeni Adana gazetesinin sütunlarından Fazıl Hüsnü Dağlarca´dan,  Attila İlhan´a, Bekir Sami Kunt´tan Salih Bolat´lara kadar birçok şair ve yazarlar gelip geçti. Hatta bir 10-15 yıl kadar önce bunların bir uzun listesini de çıkarmıştık.                    

            Yeni Adana gazetemizin 99. yayın yılını kutlar, daha nice uzun yıllar yayın hayatını sürdürmesini dileriz.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00