Ahmet DUMAN


Yürüyelim Arkadaşlar?


Necip Milletim Dünyayı Sosyal Medya ile algılamaya başladı; çağdaş bir şey. Artık toplumsal algı böyle yönetiliyor.

 Kişiler, olaylar olgular bu Sosyal Medya dediğimiz arenada aldıkları beğenme veya tıklama ile önemseniyor veya önemsenmemiş sayılıyor. Yani, ya ?Sosyal Medya yıkılıyor? ya da kimsenin umurunda değilsiniz. İşin kötüsü o; kimsenin umurunda olmamak. Siyaset ve siyasetçi için de bir çeşit kolaylık. Az bir zaman ve kelimeyle sosyal medyayı ?sallamak? olası. İlk yıllarında TV de böyleydi. Hatta bazı durmuş oturmuş siyaset duayenleri bir zamanlar ?bir saatlik tv programı on açık hava mitinginden daha etkili? derler ve evlerinden çıkmazlardı.

Bu günlerde Kemal Bey yollarda. Kimimiz canla başla hızına ayak uydurmak onunla yürümek için gayret gösteriyor; daha da önemlisi kimimiz de sosyal medya üzerinden destek sağlıyor. Bir kısmımızın ise gönlü Kemal Beyle birlikte yürüyor?

Geçen yazılarımdan birinde ?Siyaset Farklı olmayı zorunlu kılıyor. Ya karşıtlarınıza benzeyeceksiniz ya farklı olacaksınız.? Diye bir düşünce ileri sürmüştüm. Bu bağlamda CHP uzun yıllardır ilk kez ?farklı.? Bu farklı tavır önemli bir destek buldu. Çok okunan bazı köşelerde CHP´nin bu yürüyüşü Toplumsal Tarihin önemli birkaç ?Yürüyüşü? ile bile kıyaslandı. Hatta o yürüyüşler kadar önemli olduğu da eklenerek yüceltildi. Birkaç kişi de çok önemli olmadığını iddia ettiler.

Bence bu eylem önemsiz değil. En önemli yanı, yıllardır atıl duran CHP li kamuoyunu harekete geçirmesi. Bu açıdan çok önemli; ama olası sonuçlarına ve nedenine bakıldığında bazı eleştirileri de hak ediyor?

Olaya kısaca bir göz attığımızda, Türkiye´de  adaletsiz bir ?Adalet kurumunun? kurumsallaştırıldığı anlaşılmaktadır. Buna bağlı olarak, CHP´nin bir Milletvekili, talimatla hareket eden bu yargı düzeni tarafından yargılanmış ve mahkum edilmiş. Tutuklanmış. İlk tepki ?CHP tutuklandı!? Bu nedenle önemli. Peki, niçin CHP tutuklansın? Sırada bekleyen onlarca dokunulmazlık dosyası var bu dosyaların her birinden birer tutuklama kararı çıkarsa bu kez her biri için CHP tutuklanmış mı olacak? Bir de işin arka planı var ki, yürekler acısı? Bazıları şimdi bunları konuşmanın sırası mı? Diyerek kızıyorlar.

Yıllardır CHP Genel Başkanı´nın ?darbe Anayasasını değiştirelim? isteği vardı. Bu istem parti politikası haline getirildi. Birkaç kişi ?yapmayın etmeyin bu iş parlamentoda çoğunluk gerektiren hem de esaslı çoğunluk gerektiren işlerdendir? dedi, dinleyen olmadı. İşin şekli ortaya çıkıp korku imparatorluğuna olanak sağlayan bir öneri getirilince parlamentoda mücadele yolu seçildi. İşte o zaman bu yürüyüş gerekliydi. Bu anayasa referanduma sunulamamalıydı. Bir yolu bulunamadı denilebilir. O zaman soru şu: Yollar yürüyüşe alanlar mitinglere kapalı mıydı?

Sosyal medya ?Yıkılıyor?! Deniliyor ki; eleştiri sırası değil destek zamanı. Evet, yürekten destekliyoruz. Ama bazı eleştirileri de yapmak gerek. Her olayda bu tavır: Şimdi sırası mı? Evet sırası!

Bazı arkadaşlar överken de, eleştirirken de, bazı geçmiş olaylarla bu hareketi kıyaslarken de ölçüyü kaçırıyor. Bu arkadaşların içinde ben de olabilirim. Ama ne benzerliği var geçen yüzyılda Çinin Uzun yürüyüşüyle, ne benzerliği var Hindistan´daki yürüyüşle? Ama Kemal Bey bu türden anakronizmleri seviyor. Tarih kitaplarına bakın her iki ünlü yürüyüşün de bir neden sonuç bağlantısı var. Her iki yürüyüşün de bir sonucu var. İşe başlarken varılacak yer belli. Pankartlar iyi yapılmış slogan vurucu fakat sonuçta neyi nasıl değiştireceksiniz, bu konuda bir öneriniz var mı? Sosyal medyanın desteği, birkaç yazarın övgüsüyle daha nereye kadar gidilecek?

CHP bu popülizm bataklığında daha ne kadar debelenecek? Üzüntüyle izliyorum.

 2019 a şurada ne kaldı?

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00