İlhan ALPER


YİTİK BİR SAZ: KAZIM KARAÖRS


            Çukurova ve Adana müziğinde hakkında en az bilgiolan müzisyenlerden biri de  kuşkusuz ki?

            Bendeniz de? 

            Sanat sayfasından çok daha az hakkında bilgi edindiğim değerli sanatçılardan biri de Kazım Karaörs.

            Adana´dan bir Kazım Karaörs geçmiş ama nerden gelip nereye gittiğini bilen yok. Sadece üç-dört kişinin izlenimleri ve anlık hatıraları üzerine kuruluyor, dahası da yok. O zaman ucu açık bir arşiv derinliği oluşturabilir. Yani zamana bırakmak gerekir. 

            Sonuçta kolay değildir araştırma, düşünüldüğü gibi de değildir. Bendeniz de uzun yıllar arşivcilik yaptım, kendime Taha Toros´u örnek aldım hatta. Fakat çok sabır ve çok para gerektiren bir şey tam anlamıyla olacaksa eğer.

            Fakat para da yetersizdir bir yerde? Neden derseniz?

Eğer özgün bir kalem olarak hakkını verecekseniz kaleminizin farklı ve özgün bir gücü olmalıdır. Bize göre en azından bu da para kadar önemlidir. Çünkü yarı yolda kalan paragöz kaynakları da az görmedik değil.

Kazım Karaörs´e gelince?

Anadolu´nun önemli bir değeri, Adana´nın, Çukurova´nın. Çukurova müzik tarihinin önemli bir profesyoneli?

Usta saz Kazım Karaörs´de dikkatimi çeken bir şey varsa o da  sazdan tambura kadar enstrümanları ustaca kullanabilen bir usta. Notis bir saz sonra.  Bir saz virtiözü olan Arap Hüseyin´i beğenip, örnek alması. 

Tabii başka özellikleri de var Kazım Karaörs ustanın? Hayyam´ı anımsatan bir yakınlık duyduğu şeyler, anılara uzanan?Kazım Karaörs´ün özellikle o ilginç sanatsallıklar, ustalıklar taşıyan anılarını ustaların dilinden dinlemek insanı daha meraklandırıyor, heyecanlandırıyor..

 Bu gün müzikal şeyler yerine göre standardını kaybetmek üzereyken, bozulmanın, yozlaşmanın eşiğinde yaşarken hâlâ bir Kazım Karaörs olunabilir mi diye ona bakmamız da gerekir?

Böyle bir soruya verilecek yanıt da elbette öğrenilebilir şeklindedir.

Müziği bilimsel anlamda kökeniyle öğrenmek, onu,varlığını duyduğu gelenek temelinin üzerinde geleceğe yönelterek uygulamada en güzelini, üretimde en özgün ve farklı olanını yapmak genç kuşakların  Kazım Karaörs yolunda ilerleyebileceği bir reçete olsa gerek.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00