Ahmet DUMAN


Yılmaz Özdil´in ?Mustafa Kemal´i?


Adam film çevirmiş; ne karanlıktan korktuğunu ve yanında Ali Çavuş ve ışık olmadan yatamadığını bırakmış, ne ömrünün son yıllarında yapayalnız kaldığını, ne içkiye ve eğlenceye düşkünlüğünü bırakmış Mustafa Kemalin. Neden böyle anlatmak gereğini duydunuz diye sorulunca yanıt çok iddialı: İnsan Mustafa Kemal´i anlatıyorlarmış!

Kadın kitap yazmış; Mustafa Kemal kadın kıyafeti giyerek Çankaya´dan kaçmış! Neden böyle yazdınız diye sorulunca yanıt hazır İnsan Mustafa Kemal´i anlatıyorlarmış! İnsanlar hep korkarlar ya!

Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanlığı yaptığım sırada Karataş ilçemizdeki festival nedeniyle bir panele konuşmacı olarak çağrılmıştım. Konunun da benzer bir yanı vardı ?Bir siyasetçi olarak Atatürk? başlıklı bir konuşma yapıyordum tanıdığımız çoğu siyasetçinin ve birçok insanın aksine Mustafa Kemal´in hiç yalan söylemediğini anlatırken çeşitli örnekler veriyordum. Bir ara Büyük Taarruzdan hemen bir gece önce Atatürk´ün bazı arkadaşlarıyla Ankara´da Keçiören´de bir bağ evinde yemek yediklerini, yemekten sonra kalkıp cepheye gitmek üzere arabasına binerken arkadaşlarına dönüp ?15 gün sonra İzmir´de görüşmek üzere? diyerek vedalaşır. Hafif çakırkeyiftir neşeli bir şekilde arabasına biner ve gider. O gittikten sonra arkadaşları kendi arasında sohbet ederken bu son sözü üzerinde tartışırlar ve ?Mustafa Kemal çakırkeyifti biraz abarttı? derler. Büyük Taarruz sonrasında İzmir´de o konuşmanın tanıklarıyla karşılaşınca ?kusura bakmayın biraz erken geldik adamlar çok hızlı kaçtılar? demiş. Bu kısa anıyı anlattıktan sonra notlarıma bakarken dinleyiciler arasından biri bana ?sen ne biçim konuşuyorsun be doğru konuş! Atatürk sarhoş olmaz? diye bağırmıştı? Hiç aklıma ?canım O da bir insandı? demek gelmemiş!

Bu günlerde ortalığı kırıp geçiren satış rekorları kıran bir kitap var: Gazeteci ve Yazar Yılmaz Özdil´in yazdığı Mustafa Kemal?

Kitap yayınlanmadan daha, satış rekorları kırdı sanki! Ancak, kitap üzerine, fiyatından ve yazarının kazandığı paradan başka yazılmış ciddi bir eleştiri okumadım. Bir de, bir tv kanalında her saat başı övgüler vardı. Hemen arkasından belli sayıda sadece koleksiyoncular için yapılmış ve inanılmayacak bir fiyattan satılan baskısı çok daha gürültü kopardı? Atatürk bu kadar da istismar edilemezdi canım!

Kitap, yazarının günlük yazılarındaki biçeminde, çok kolay okunacak bir biçimde yazılmış. Şöyle bir göz attım; önce hoşuma gitti diyebilirim. Fakat öyle bir bölümü var ki; beni dehşete düşürdü! Atatürk´le ilgili, aşağılık insanlar tarafından yazılmış en aşağılık kitaplardan yapılan alıntılar yapılmış ve bu zamana kadar birçok şerefsizce saldırıya kaynaklık eden bu bölümler önemsizmiş gibi neredeyse tüm ayrıntılarıyla yazılmıştı. Yazık! Bu bölümleri okuyunca çok üzüldüm.

Bu arkadaşımızın da iddiası şu: Ben İnsan Atatürk´ün anlattım.

Biz Atatürk´ü severiz. Rayban gözlük takmasa da, gömlekçisi Atina´dan gelmiş olmasa da biz Atatürk´ü severiz. Çünkü Cumhuriyeti sevdik, çünkü Laikliği sevdik, çünkü Sümerbank´ı sevdik, Beykoz kunduralarını sevdik, bize ırk din dil ayrımı yapmadan birbirimizi sevmeyi birbirimize bağlı olmayı öğreten Milliyetçiliği sevdik, ?Ardahan´dan Edirne´ye esen özgürlük ve bağımsızlık  rüzgârıyla? serinlemeyi sevdik, Tam bağımsızlığı sevdik?

Bizim Mustafa Kemal´imiz hep İnsandı ve bu İnsan; kusursuzdu!

O´na hiçbir kusuru yakıştırmayız, yakıştırtmayız! Bu nedenle anlattım yukarıdaki Karataş öyküsünü?

Bilmem ne yaptığınızın farkında mısınız?       

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00