(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


YENİ NORMALLEŞME SÜRECİNDE KÜRESEL SİYASET

''Ortak insani değerlerin daha önde olacağı yeni iklimde, uluslararası kamuoyu eski küresel entrikalara karşı daha uyanık ve tetikte olacaktır''


Yeni dünya düzeni, uluslararası toplumun ortak tercih ve eğilimlerine göre şekillenecektir.

Yüzyılın küresel salgın felaketinde, uluslararası toplum sınırları aşan dayanışma ve empati duygusunu öne çıkarırken, ülkeler, hükumetler karşılıklı suçlamalarla eski  husumetleri ve yanlış rekabeti sürdürdü.

İnsanlık, küresel bir salgınla mücadelede, münferit izole çözümlerin işe yaramayacağının bilincine vardı. Aynı gemide, eş zamanlı olarak aynı çaresizliği yaşayanlar bu durumdan ancak birlikte kurtulabileceğini idrak ettiler.

Toplumların aksine, yöneticiler, liderler, pandeminin ilk günlerinden itibaren karşılıklı iddialaşma yarışındaydı.

 

İktidarlar, daha çok kendi hatalarını kapatmak, mazur göstermek için samimiyetsiz şekilde başka ülkelerin zayıflıklarını ifşa ederek ''biz daha iyi durumdayız, daha başarılıyız, işbirliğinden onlar kaçındı, kasıtlı ve ihmalkar davrandılar..'' gibi diplomatik teamüllere hiç de uymayan suçlamalara başvurdu.

YENİ NORMAL

İnsanlığa yok oluş çaresizliği yaşatan mevcut düzenlerin, istesek de hiç bir şey olmamış gibi kabul görmesi elbette beklenmemekte. Pandemi sonrası 'normalleşme' bu anlamda eski normların değiştiği, yeni değerlere evrilmiş bir normalleşme anlamına gelecektir.

Bildik eski düzenler, yönetimler ve küresel hiyerarşik yapılanmaların yeni dönemde sorgulanıp, format değiştirmesi yadırganmayacaktır.

Kitlelerin, bunca derin endişelerden sonra refleks olarak kendilerini daha güvencede hissedeceği sosyal devlet yapılanmalarına öncelik vermesi kimseyi şaşırtmayacaktır.

Yanlışında ısrar eden, ihmalci, emreden otoritelerin yerini, halkının sözünü dinleyen,var olma hakkını koruyan ve en önemlisi de sorgulanabilir sosyal sistemlere bırakması hayal olmaktan çıkacaktır.

Özellikle farklı coğrafyalardaki farklı tondaki doktriner düzenler, kitlesel basınç karşısında erimeye mahkum olurken, imdada yetişecek sosyal devletin de kendi parametrelerini yeni normalin ruhuna uygun şekilde gözden geçirmesi gerekecektir.

Ortak insani değerlerin daha öne geçeceği yeni ılıman iklimde, uluslararası kamuoyunun eski küresel entrikalara karşı daha uyanık ve tetikte olması da beklenir. Yeni dünya düzeninin kitlelerin ortak tercih ve eğilimlerine göre şekilleneceği hatırda tutulmalıdır.

SOĞUK SAVAŞ İŞARETLERİ

Geleceğin soğuk veya sıcak savaşlarında virüs olgusunun silahlardan daha etkili olacağı, ulusal savunma stratejilerinde virüs tehdidi ve alınacak önlemlerinin ön plana geçeceği  bilinmektedir.

Küresel salgının akıbeti ve  ileride bize yaşatacağı olası sürprizler henüz kestirilememektedir. İşte bu çok bilinmeyenli fütürist tartışma atmosferinde dahi eski hegemonların, güçlerini devam ettirmek için bayat algı mühendisliği oyunlarıyla öne çıkma gayretleri ibretle izlenmektedir.

Halihazırda yıpranmış, itibarını yitirmiş olan mevcut sistemlerin, ellerindekini kaybetmemek için yeni normalleşme dalgasını kırarak eskiye dönüşe göz kırpmak istediği aşikardır. Akıl karıştırıcı korona virüsü komplo teorileriyle, soğuk savaş cepheleşmesi işaretleri vermeleri, ne kadar gözü pek ve kararlı olduklarını göstermektedir.

Zorlama soğuk savaş kutuplaşmasının, yeni küresel dalga karşısında ne kadar şansının bulunduğunu zaman gösterecektir.

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51