(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


YENİ NORMALLEŞME Mİ? YENİ SOĞUK SAVAŞ MI?

''Çin'e yönelik virüslü suçlamalar, yakın geçmişte Arap Baharı ve Büyük Orta Doğu Projelerinde ortaya atılıp, asılsız çıkan Irak, Suriye, Libya, İran iddialarını da hatırlatmaktadır''


Geleceğin soğuk veya sıcak savaşlarında virüs tehdidinin silahlardan daha etkili olacağı ortadadır.

Küresel salgının akıbetinin kestirilemediği, ne olacağımızı henüz bilemediğimiz bir atmosferde, virüs üzerinden yapılmakta olan entrikalı algı  mühendisliğini ibretle izlemekteyiz.

Küresel otoriteye oynayan güçlerin insanlığın zor dönemlerini fırsata çevirme gayreti bildiğimiz başka bir pandemidir. İnsanlığın büyük bir dram yaşadığı günümüz koşullarında dahi 'soğuk savaş' çığırtkanlığı yapılması bu hastalığın kanıtıdır.

Yıpranıp itibar kaybına uğradığı her halinden görülen günümüz hegemonları, yeni normalleşme döneminden beklenen ümitleri zayıflatmak için akıl karıştırıcı komplo teorileriyle yeni bir soğuk savaş endişesi kurgulamaktadır.

ÇİN

Virüsün ilk göründüğü Çin ve yayılma ihmallerine göz yumduğu iddia edilen Dünya Sağlık Örgütü, suçlamaların adresidir. Devletlerarası ilişkilerde örneği bulunmamasına rağmen, Çin'den tazminat talep edilebileceği dahi öne sürülmektedir.

ABD Başkanı Trump'ın başını çektiği bir grup ülke, istihbarat raporlarını ima ederek, bilim dünyası kanıt bulamasa da,virüs felaketinin müsebbibi olarak Çin'i suçlu sandalyesine oturtmaktadır.

Trump, daha salgının ilk günlerinde tartışmalı 'Çin virüsü' şeklindeki beyanları ile algı yaratmaya başlamıştı.

Çin'e yönelik suçlamalar, yakın tarihte Arap Baharı ve Büyük Orta Doğu Projelerinde ortaya atılıp, sonra yalanlanan Irak, Suriye, Libya ve İran adresli askeri operasyonlara meşru zemin oluşturma amaçlı iddiaları hatırlatmaktadır.

Öyle ki, o dönemde Birleşmiş Milletler otoritesi dışında oluşturulan, meşruiyeti tartışmalı 'çok uluslu kuvvetler' birimleri, paralı özel güvenlik timleri bölgeye demokrasi bahşetme, medeniyetler çatışması taşıma adına Orta Doğu coğrafyasını halen kasıp kavurmaktadır.

BEŞ GÖZ İSTİHBARATI

ABD destekli İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda gizli servislerinin oluşturduğu 'Beş Göz' kodlu istihbarat kardeşliğinin Çin karşıtı bir raporu ahiren basına sızmıştır.

Tuhaftır ki Beş Göz'ün tespitleri, tam da Başkan Trump'ın düşündüğü şekilde, Çin'in Batı medeniyetini dize getireceği, işgal edeceği mealinde kozmik oda bilgileri içermekteymiş.

Şimdi, başta Kraliçenin gizlileri olmak üzere diğer Beş Göz servisleri iddialarını zenginleştirirken, Çin de gardını alarak, karşı iddialar içeren habis istihbarat rapor sızdırmalarında bulunur.

Küresel diplomasi bu haliyle, yeni normalleşme umutları yerine gizemli dosyalar, raporlar üzerinden yeni soğuk savaş meşgalesine itilecektir.

***

Küresel odakların, pandemi acizliğinin yarattığı, insani değerlerin öne çıktığı değişim enerjisini, zayıflatıp, kendi tarafına yontma paniği içindedir.

Bir yandan Çin suçlanıp,yeni bir soğuk savaş iklimi yaratmaya çalışılırken, öte yandan NASA patentli heyecanlı UFO ve meteor hikayeli gündemler oluşturulmaktadır.

Yeni normalleşme dalgası ivme kazandıkça bu entrikalara yeni şaşırtmacalar eklenecektir.

*** 

Uluslararası toplumun yeni normalleşme beklentisi, zoraki medeniyetler çatışması veya soğuk savaş  kutuplaşmalarından ziyade, yeniden keşfedilen insani dayanışma ve empati duygularının öne çıktığı sosyal değerler yönündedir.

Soğuk Savaş kurgusunun bu insani duyguların ne kadar önüne geçeceği kestirilememekle birlikte, algı bükücülere itibar edilmeyerek iddialarının sorgulanması çare olabilecektir.

Yeni soğuk savaşla, yeni normalleşme eşiğindeki yeni dünya düzenini toplumların ortak tercih ve eğilimleri şekillendirecektir.

 

memet doruk
12.05.2020 16:10:03
ABC TV de media watch programinda bes goz un nasil bir duzen oldugu gozler onune seriliyor... https://iview.abc.net.au/show/media-watch girdikyen sonra 11/05/2020 tarihli yayini izleyin.

Hasan Sevilir Aşan
3.06.2020 19:11:26
Teşekkürler Mehmet Bey. Evet büyük bir düzen. Soğuk savaşın zoraki tarafları..

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92