Vahit ŞAHİN


YENİ ADANA GAZETESİ´NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ


Bu yazının başlığına Yeni Adana´nın ilkeleri ve yayın anlayışı da denilebilir.
Çoğu medya kuruluşunda gördüğümüz ve asla uyulmayan "Bu gazete basın ahlak meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir" ibarelerine rastlıyoruz. Bugün hangi gazetenin tüm toplum kesimlerince kabul gören özel ilkesi var? İlkesi kar etmek, köşe dönmek olan ve bunun için her alanda taklacı medya görmek mümkündür.
Yeni Adana Gazetesi´ni kendi emellerine alet ettikleri kategori içine katmak isteyenler ile her gün karşılaşıyoruz. Bizlerden de yanıtını alınca susmak zorunda kalıyorlar.
Örnek vermek gerekirse; Gönderdikleri ?Gecesini gündüzüne katan??..belediye başkanı? diye başlayan bültenlere bu gazete itibar etmemektedir. Ama o kurumun veya başkanının bir hizmet haberi ise mutlaka değerlendirilmektedir. Yukarıda dediğimiz gibi makul ve ölçülü bir şekilde? ?Biz size abone, ilan, reklam desteği veriyoruz, niye haberimizi girmiyorsunuz?? Ya da ?Niçin küçücük giriyorsunuz?? diyenlerin serzenişlerine de rastlıyoruz. Yanıtımız gayet basit: ?Yeni Adana Gazetesi´nin yayın anlayışına ve ilkelerine aykırıdır? diyoruz.
Ve bu ilkeleri Yeni Adana Gazetesi´nin hazırladığı ?100. Yıla Doğru Yeni Adana Gazetesi? adlı kitabında açıkça yazılıyor. İşte bu ilkelerin ana başlıkları:
1- Çağdaş Türkiye´nin güvencesi olmak.
2- Atatürk devrimlerinin savunucusuyuz.
3- Çağdaş Türkiye´nin kuruluşuna hizmet etmek.
4- Saygın ve dürüst olmak.
5- Türk Ulusunun güçlü ve onurlu bir yaşam sürmesi.
6- Yerel ve ulusal tehditlere karşı uyanık olmak.
7- Ulusal bilincin egemen kılınması.
8- ?Ne mutlu Türk´üm diyene? özdeyişine uygun yayın politikası gütmek.
9- Ekonomik bağımsızlığı korumak.
10- Ölçülü haber vermek, sansasyona kaçmamak.
11- Tarihin izlerini ve sorumluluğunu üzerimizde taşımak.
12- Okur ve dostlarıyla nice yıllar birlikte olmak.
100 yılın bir özeti mahiyetinde ve kaynak gösterilecek olan "100. Yıla Doğru Yeni Adana Gazetesi" adlı kitapta, bu başlıklar detaylı bir şekilde açılmış.
X X X
Belli bir yere bağımlı olan basın olmadı bu gazete. Atatürk, Gazetenin kurucusu Ahmet Remiz Yüreğir´e gönderdiği bir mektupta yurdumuzu işgal eden emperyalistlere hizmet eden işbirlikçi basın için bakınız ne diyor:
?Gönderdiğiniz gazeteyi okudum. Teşekkür ederim. Namus ve vicdanlarını satmakta tereddüt etmeyen bu gibi vatansız alçakların iftiraları dinlenmeyerek dar bir çerçevede kalır..?
X X X
YENİ ADANA GAZETESİ MİLLİ BİR EMANETTİR
Sağ kesimin önemli yazarlarından Yeni Çağ Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Ahmet Yabuloğlu, Hulki Cevizoğlu´nun sunduğu ?Akıl Çelen? adlı TV programında, ?Yeni Adana artık bir gazete olmanın ötesine geçmiş ve bunu aşmıştır. Yeni Adana artık ?MİLLİ BİR EMANET´ olarak görülmeli, buna göre sahiplenilmeli ve herkes tarafından desteklenmelidir? demiştir.
Yeni Adana Gazetesi, yukarıda ilkelerini ve yayın anlayışına yazdığımız özelliği ile toplumda tüm kesimlerinin takdirini kazanmıştır.
Yeni Adana Gazetesi, kırmızı çizgileri ile 100. Yaşına girmiştir.
Kutluyoruz ve son ilkesinde yazdığı gibi, ?Okur ve dostlarıyla nice yıllar birlikte olmak? dileklerine katılıyoruz.

 

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00