İlhan ALPER


YAZI VE SONRASI?


            Yazı deyince benim aklıma, okula ilk başladığım günler gelir?

Allahım ne kadar da zordu tek bir harfi yazmak?. O koca S harfini doğru dürüst yazamazdık. Bakardık ha bakardık; yazardık, çizerdik olmazdı s harfi. Uğraşır uğraşır dururduk.

Şimdiki uygarlık ve teknolojik çağının şanslı çocuklarından da değildik. Somurtkan, suskun, oyuncakları çelik çomak olan, ağzı var dili yok bir yitik kuşağın çocuklarıydık sonuçta.

Sonra?  Velilerimizin okula geldiği görülmüş şey değildi ki ?saldım çayıra, mevlam kayıra? ezgilerinin notaları arasında hep kendimizi bulup bulup yitirmelerimiz boşa değildi ne yazık ki?

Ve işte bunca allengirli şeyler arasında yuvarlanırken yazının o güzelliğiyle tanışmıştık. Ve tanışmamız sonrasında yaşamımızdaki yeri temellendirilecekmiş ki, resim vb. görselliklere hiçyüz vermemenin dedoğallığını da yaşamıştık aynı süreçte.

İşte, uzun bir sürece gebe böyle bir arkalı şeydi bizdeki yazı olayı?

Genel olarak baktığımızda da?

Yazı ve resmin uygarlık, kültür ve sanatın önemli bir anahtarı olduğu yadsınmayan bir gerçektir. Uygarlık, kültür ve sanat yazı ve resim sonrasında daha hızlı bir gelişim göstermiştir.

            Kısacası?

            3.200 yıllarında bulunduğu genel bir ansiklopedik vurgu olarak tarihe geçen yazı, insansı, kitlesel ve toplumsal bir iletişim olgusu olarak yerini alırken, uygarlığın gelişmesine önemli bir katkı sağladığı da somut bir gerçektir. 

            O günden bu güne yazı kendi gelişmesiyle dilin olanaksıl boyutunu anlamsal anlamda genişletirken, uygarlığın teknolojik sınırlarını oldukça zorlamaya yan etkiler sağlayarak tarihi biçimlendirmeyi sürdürmüştür.

            Gele gele güzel yazıya dayanmıştır sonuçta yazı?

            Mustafa Kemal Atatürk´ün ve Cumhuriyet döneminin duyarlı yaklaşımlarıyla batı uygarlığına açılan eğitim ve kültürümüzde yazı, birçok şey gibi evrensel dönüşümünü tamamlamak sonucundadır ki, güzel yazı olarak yaşamızdaki yerini almıştır.         

            Ve tabii ki? Sanat sayfamızın bu haftaki konuğu olan Sayın Etem Çalışkan gibi nadir sanatçılarımız da yazıyı güzellik ve estetikle bütünleştirerek özgün bir sanata dönüştürmesini bilmiştir.             

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00