Ata Alp And


YAŞAR KEMAL’IN USTALIĞI


Yaşar Kemal’ın ustalığı elbette ki romandadır. Romancı olarak evrensel düzeyde ustalıkla anılmaktadır. Dünya çapında okunur olması, onun adını sanatsal anlamda ustaların en başına yazmıştır çoktan.

             Yaşar Kemal adının şiirde de ustalar arasında yer alması kuşkusuz ki yadsınamaz…

            Bunu çağdaş anlamda düşünemezsek de, türünde farklılıkla anılması gereken halk şiiri alanında rahatlıkla vurgulayabiliriz. Zaten Âşık Kemal’ı da Yaşar Kemal yapan, damarından beslendiği halk şiiri değil midir?

            Yaşar Kemal halk şiirinden küçümsenemeyecek derecede de beslenmesini bilmiştir… Lirizmini, derinliğini, dilinin gücünü, mitoloji ve folklordan beslenen böyle bir halk şiirinden almıştır.

            Yaşar Kemal, halkbilim ve halk şiirinden gelen böylesine bir damarla kırsaldan halkevlerine ve pamuk tarlalarındaki emek/insan bütünlüğündeki gelenekselliğin sesiyle kendine özgü ve farklı bir çizgiyle varlığını oluşturmasını bilmiştir.

            Anlatılmak istenen, Yaşar Kemal’in Âşık Kemal’lıktaki ustalık düzeyinin, yer ve konumunu oluşturan gerçekçi ve kalıcı bir şiir çizgisinin kendine özgü bir hâkimiyetinden kaynaklandığıdır.

            Sırası gelmişken söylemek gerekir ki… Yaşar Kemal’ı romancılıktaki o önemli noktaya taşıyan şey onun folklor ve mitoloji yetkinliğinin şiiriyle, sanatıyla bütünleşen bir ufka erişilirliktir.

            Tarımla sanayinin insan ve toplum açısından aykırılık ve çatışmalarla örtüştüğü Çukurova gibi bereketli topraklarda yaşamı ve duyguları insandan yana yansıtmanın hayat tahsilini görendir Yaşar Kemal…

             Elbette ki bu güçlü kalem, güçlü etkilenme ve duyarlılıkla yaşamdaki gerçekçi tanıklığın özündeki erdemselliklerden biri de naifliktir… Naiflik, güçlü bir kalemin gerçekçi gözlem ve izlenimlerini yansıtmadaki temel dayanak noktalarından biri de olabilir hatta ve Yaşar Kemal’e de uygundur…

            Köken olarak da, ağalık ve beylikle eşkıyalık arasında yaşamsal gelgitleri olan Yaşar Kemal;  duygu ve yaşam gerçeğinden de hareket ettiği için yazarlığında başarılı olmuştur.  

            Çukurova gerçeğinde kendine özgü bir zorlu yaşamı olan Yaşar Kemal, yaşamla yoğrulu edebiyattaki mitini de kendisi yaratmasını bilmiş, dünyaya bir Türk edebiyatı gerçeğini de kabul ettirmiştir.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00