PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


Yaşamdaki güçlü gerçekler ve önemli dersler nedir? What are the powerful truths and important lessons in life?

Prof. Dr. Fikri Akdeniz


Yaşamdaki güçlü gerçekler:

Sıklıkla değerli zamanımızı boşa harcıyoruz ve sağlığımızı korumuyoruz, ancak daha sonra sonuçlarıyla yüzleştiğimizde pişman oluyoruz. Her anın değerini bilmeli ve kendimize iyi bakmalıyız çünkü yarının ne getireceğini bilemeyiz. Daha azına sahip olana kadar, zamanınızın değerini ve sağlığınızın önemini asla bilemezsiniz. 

İnsanları görünüşlerine göre yargılayan bir toplumda yaşıyoruz ve bazen bunu biz de yapıyoruz. Kişiliklerine değil, yalnızca görünüşlerine odaklanırsak, bazı harika insanları kaçırabiliriz. Ayrıca güzelliğin yüzeysellikten daha fazlası olduğunu ve asıl önemli olanın iç güzelliğimiz olduğunu da unutmamalıyız.

 Herkesi mutlu ve memnun edemezsin ve denersen kendini kaybedersin. Hepimiz başkaları tarafından beğenilmek ve kabul edilmek isteriz. Bazen uyum sağlamak veya çatışmadan kaçınmak için kendi değerlerimizden ödün veririz. Kendimize karşı dürüst olmalı ve diğerlerinden farklı olsalar bile kendi seçimlerimize saygı duymalıyız. Ayrıca bazı insanların bizi sevmeyeceğini veya bizimle aynı görüşte olabileceğini kabul etmeliyiz.

Çok çalışmaya ve hatalarımızdan ders almaya istekliysek, yaşamımızı daha iyiye doğru değiştirme gücüne sahibiz. Yaşamınızın ne kadar zor olduğu kimsenin umurunda değil ve yaşam öykünüzün yazarı sizsiniz. Hepimiz yaşarken zorluklarla karşılaşırız, ancak başkalarının bunları bizim yerimize çözmesini bekleyemeyiz. Kendi eylemlerimiz ve kararlarımız için sorumluluk almalı ve içinde bulunduğumuz durumu en iyi şekilde değerlendirmeliyiz

Eylemleriniz, sözlerinizden daha yüksek sesle konuşuyorsa, kendinizi sorumlu tutmalısınız. İstediğimiz her şeyi söyleyebiliriz, ancak eylemlerle desteklenmeyen sözcükler anlamsızdır. Yapacağımızı söylediğimiz şeyi yaparak başkalarına güvenilir olduğumuzu göstermeliyiz. Ayrıca kendimize karşı dürüst olmalı ve hatalı olduğumuzu veya yardıma ihtiyacımız olduğunu kabul etmeliyiz. Ayrıca hedeflerimizi ve verdiğimiz sözleri yerine getirmeli ve kolay pes etmemeliyiz.

Yaşamımız sosyal medyada resmedildiği gibi neşeli ve olaylı değil. Sosyal medyayı hayatımızın önemli anlarını paylaşmak için sıklıkla kullanırız ama resmin tamamını göstermeyiz. Başkalarının mükemmel yaşamları olduğunu gördüğümüzde kendimizi güvensiz veya yetersiz hissedebiliriz, ancak perde arkasında neler yaşadıklarını bilemeyiz. Yaşamımızı başkalarıyla karşılaştırmamalıyız çünkü herkesin savaşımı aynı değildir. Ayrıca sosyal medyanın ruh halimizi veya özgüvenimizi etkilemesine izin vermemeliyiz.

Fırsatların ender veya bulunması zor olduğunu düşünebiliriz, ancak aslında fırsatlar her yerdeler. Sadece açık fikirli ve canlı olmalı ve onları beklenmedik yerlerde aramalıyız. Risk alarak veya yeni şeyler deneyerek kendi fırsatlarımızı da yaratmamız gerekebilir. Korku veya şüphenin bizi hayallerimizin peşinden gitmekten alıkoymasına izin vermemeliyiz çünkü ne olacağını asla bilemeyiz.

Utandığımız ve başkalarından sakladığımız bazı alışkanlıklarımız ya da tercihlerimiz olabilir. Ama başkalarını da aynı şeyleri yaptıkları için eleştiririz. Bu haksızlıktır. Başkalarını bizden farklı oldukları için yargılamamalıyız çünkü biz de mükemmel değiliz.Ayrıca kusurlarımızıda kucaklamalıyız.

Yaşamdaki önemli dersler: 

*Kendini unutmak için asla başka birini kullanma.

*Daha iyisini bekleyecek kadar sabırsızsanız, daha azına geri dönmeyin.

*Diğer insanları ısıtmak için kendinizi ateşe atmanıza gerek yok.

*Dün olumsuz düşünmek yerine bugün olumlu düşünün.

*Herhangi bir noktada olduğun en neşeli şey, olacağın en neşeli şey olmayacak.

*Ya yaşamaya odaklanırsın ya da ölmeye odaklanırsın.

*Bir gün geriye bakıp bunun neden olması gerektiğini tam olarak anlayacaksın.

*Sağlığınızı hep önceliğiniz haline getirin ve değer verin.

*Sevmeyi seçebilir ve sevgi ile hareket edebilirsiniz.

*Bulunduğunuz konum, sizin neler yapabileceğinizi belirlemez.
*Elinizden geldiğince dost kazanın, arkadaş edinin. Asla köprüleri yakmayın.

*Başarı için başka insanlara ihtiyacınız olacaktır.

*Açık fikirli olmak, daha çok bilgi edinmenin anahtarıdır.

*Eğitiminiz asla tamamlanmaz. Dolu dolu yaşamaya ve sürekli öğrenmeye kararlı olun. Yaptığınız ve deneyimlediğiniz her şeyde derslere açık olarak yaşamın öğreteceklerine hazırlanın.

*İyi bir itibar paradan daha değerlidir. İtibarınız, karakterinizin temeli üzerine kuruludur; konuştuğunuz sözcükleri ve yaptığınız eylemleri içerir. 

*Düşünceleriniz güçlü, onları olumlu yapın. Daha bereketli ve daha başarılı bir yaşama sahip olmak için, sınırsız bolluk ve başarı terimleriyle düşünmelisiniz. Düşünmek sahip olduğumuz en büyük güçlerden biridir ve onu olumlu ya da olumsuz kullanmak sizim seçiminizdir.

*Kıskançlık kendi kendini tüketir. Eğer ona yaşamında bir yer verirsen, seni de beraberinde götürür.
Dostça kalın!...

.KAYNAK: İnternet Bilgileri



 

YAZARLAR

  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00