Ahmet DUMAN


Vergi, Vatandaşlık ve Koşu Parkuru


                                                                                                                 

Uzun zamandır yürüyüş yapıyorum. Her sabah nerede olursam olayım, bazı koşullar dışında, kesinlikle bir saatlik bir yürüyüş yapıyorum. Övündüğüm bir alışkanlığım bu, herkeslere de salık veriyorum.

Son, otuz-otuzbeş yıldır eğer Adana´da isem kesinlikle eski baraj dediğimiz yerde göle parelel seddenin üzerinde yürüyorum. Doğal olarak; herkeslerle birlikte yürüyorum çoğu spor meraklısı her sabah orada oluyor ve yürüyor. Bu yollar sanıyorum park statüsünde sayıldıkları için Büyük Şehir Belediyesinin Park ve Bahçeler Müdürlüğünün bakımında ve denetiminde? Sözünü ettiğim şubenin çalışmaları hayranlık duygusu uyandırıyor. İklim de uygun olunca orta kaldırımlar göbekler rengarenk çiçeklerle dolu?  Yollar neredeyse piyadenin boy siperi gibi delik ve çukurlarla dolu ama zararı yok orta kaldırımlar renkli ya? Bu günlerde sözünü ettiğim bu yürüyüş parkurunda bir şeyler oldu 30-35 yaşında ağaçlar haline gelmiş çeşitli çiçekli bitkiler, ağaçlar söküldü etraf güya temizlendi yol yeniden yapılmaya başlandı. Kimsenin orasının güzelliğinden bitkilerinden yeşilliğinden bir şikayeti yoktu sadece birkaç tretuvar taşı yerinden oynamıştı onlar da düzeltilebilecek şeylerdi. Fakat öyle olmadı; her şey kazındı ve kaldırıldı?

Belki başlığı merak etmiş olmalısınız: Vergi ve Vatandaşlık! Park bahçelerle ne ilgisi var? Var. Hem de inanılmayacak bir boyutta! İsraf diye kelime var. Bunun anlamını biliyorsak var. Çarçur etmek diye bir deyim ne zaman kullanılıyor biliyor muyuz? Dolmuşçu yazmış ?Bu araçta Dünyanın en pahalı motorini kullanılıyor!? Neden pahalı? Motorinden devletin aldığı vergiler yüksek. Emlak vergileri yüksek motorlu taşıtlardan alınan vergiler yüksek. Peki, bu vergiler nereye gidiyor Bileniniz var mı?

Devlet olarak örgütlenen toplumlar binlerce yıldır vergi öderler. Vergi ödemek vatandaşlık gereğidir. Bir devletin vatandaşı olmuşsanız o devlete vergi ödeyeceksiniz bunun kaçarı göçeri yok. Elinizle, doğrudan doğruya gidip Devletinize ödemeseniz bile devlet sizden onu bir başka biçimde alıyor. İlkel çağlarda ödenmeyen vergilerle yapılmayan hizmetler korunmayan sınırlar nasıl sorun yaratıyorsa ve bu gün de aynı: Ödemediğiniz vergileri daha çok ve daha ağır ödemek zorunda kalıyorsunuz.

Vergi, ödeyen için zorunlu bir yükümlülük. Burası anlaşıldı. Peki, bu, vergiyi ödediğiniz ve kullanılması için yetki verdiğiniz ve adına Devlet dediğiniz kurum bu vergiyi alırken gösterdiği titizliği kullanırken ve harcarken gösteriyor mu? Hayır. Ne yapıyor? İsraf ediyor çarçur ediyor. 

Peki, hiç aklınıza geliyor mu ortalama iki yılda bir yenilenen kaldırımların parası kimden çıkıyor? Binlerce resmi araç dolaşıyor ortalıkta herhalde petrol yakıyor bunların parası kimden çıkıyor? Sorular uzun ve çok. Bir çağrışım yapması için burada bir iki soru yeter diye düşünüyorum.

Peki, hiç aklınıza geliyor mu ödediğiniz verginin nerelerde kullanıldığını sormak?  

İşte bu nedenle Eski Barajda yürüyüş parkurunun durup dururken yenilenmesi ve benzeri bir yığın israf ve bunlara karşı duyarlı olmayışımız doğrudan doğruya vatandaşlık bilincimizin test edilmesiyle ilgilidir. Benden söylemesi?

2018 yılının sağlıklı geçmesi dileklerimle?

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51