Ata Alp And


UMUT


    Umut güçtür, destektir, peşinden sürükleyen bir ışıktır. Belki bazen en güçlü ve yegane desteğimizdir umut. Gerçeklere ulaşmanın temel basamağı olduğu kadar hayal kırıklıklarının da anasıdır… 
    Allexander Pope’nin bir sözünü anımsarız böyle derken de; o, hiçbir şey umut etmeyen bir insanın hayal kırıklıklarına da hiç uğramayacağından söz etmektedir ki bu da elbette ki doğru bir sözdür. 
    Tolstoy, “Umut, uyanık insanların rüyasıdır” demekle oldukça özgün bir tanım getirmiştir bu konuda. 
Tabii ki umut önemlidir, umutsuzluk oldukça kötüdür, Konfiçyus’un da umut hakkındaki şu sözleri oldukça anlamlıdır:”Bir insan parasını kaybetmişse, hiçbir şeyini kaybetmemiş demektir, sıhhatini kaybetmişse, hayatının yarısını kaybetmiş demektir, ümidini kaybetmişse her şeyini kaybetmiş demektir.” 
    Şimdi bakıyoruz ünlü yazarlar, düşünürler, felsefeciler, bilim adamları bu konuda ne söylemişler… Eflatun, bütün yıldızlar söndüğünde bile insan vücudunda parlaklığını sürdüren yıldızın umut olduğunu söylerken; “Hepimiz aynı bataklıkta yaşıyoruz ama bazılarımız yıldızlara bakıyor” diyen Oscar Wilde’dir. 
    “Umut olmadan umulmayanı bulamayız” (Roger Garaudy); “Umut, mutluluktan alınmış bir miktar borçtur.” (Joseph Joubert);  “Hayat dardır doğru; ama umut da geniştir”(Wolfgang Van Goethe) 
    “Sevinçten doğan umut, umuttan doğan sevince eşittir” sözüyle William Shakespeare umut felsefesinde önemli bir vurgu yapmıştır. Tarihin ünlü felsefecilerinden Aristo ise, “Umut, uyandırıcı bir düştür” sözüyle dikkatleri çekmektedir.  
    Umudun, tehlikeye koşut büyüdüğünü işaret eden Holderlin’dir. Hz. Ali’den alınan bir sözde ise:”Eğer ilim, ümit ile olsaydı dünyadaki bütün insanlar alim olurdu” sözüyle de umudun insan ve yaşama koşut yaygınlığının altını çizmektedir. 
    Friedrich Schiller’den alınan diğer bir sözde ise umudun cesaretle beslendiğine dikkat çekilerek, hiçbir şeye cesaret edemeyenin, hiçbir şeye de ümit beslememesi gerektiği ifade edilmektedir.  
Ümitsizliğin sersemlerin elde ettiği bir şey olduğu sözüyle Benjamin Dısrael’i anımsarken; yine Schiller, insanın içinden gelen ses, ümit eden ruhu hiçbir zaman aldatmaz der; Napolyon Bonapart sevgiyi cesarete benzettiği sözünde, cesaretin gelişmesi için umudun gerekliliğine değinir;  
 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00