İlhan ALPER


UÇAN ADAM İRFAN ATASOY


            Yeşilçamın güneyli simalardan biri de bizim sevgili Adanalı İrfan Atasoy ağabeyimizdir? Sinemanın sinema, artistin artist olduğu dönemde yaşamış, iz bırakmıştır; Türk sineması deyince anılacak bir isimdir?

            Çok yönlüdür İrfan Atasoy?. Senaryoyla sinemaya girmiştir. Oyuncu, yönetmen ve yapımcı olarak sinemaya katkı sağlamıştır. Ayrıca, ilk kez o yabancı yapımcılarla birlikte ortak film yapmıştır.    

Helal olsun? Çocukluk arkadaşı Yılmaz Güney´le birlikte oynadığı ilk film olan, ayrıca yapımcılığını da üstlendiği ?İnce Cumali? adlı filmle Antalya Film Festivali´nde ?En İyi Film?, ?En İyi Senaryo?, ?En İyi Yönetmen? ve ?En İyi Yardımcı Oyuncu? dallarında dört altın portakal kazanmıştır. 

Sinemadaki çok yönlülüğüyle Yeşilçam´a sayısız filmler armağan eden İrfan Atasoy; bir fantazya olan, çizgi film ?Killing?  uyarlamasıyla sinemada bir furya da başlatmıştır? Sinemada bir ilk olarak, yabancı film yapımcılarıyla ortak filmler gerçekleştiren, film işletmeciliğine yönelen İrfan Atasoy, senaryo yazarlığıyla Yeşilçam´a girmiştir. Oyuncu, yönetmen, yapımcı olarak birçok filmin gerçekleşmesinde bulunan Atasoy; film işletmeciliği de yapmaya başlamıştır.

Sinemaya nasıl girdiğine gelince, romanlara, filmlere konu olacak derecedir?. Yolculuğun da yolculuk olduğu zamanda, bir kamyon arkasında tabutla gider İstanbul´a. İşte onun hayatı? Babası hamal, annesi evlere temizliğe giden bir gündelikçidir. Mahallenin en yoksuludurlar, Babası ilkokula yazıp, pamuk toplamaya gittiklerinden, okula geç başlayınca eğitimden dışlanır. Kendi çabasıyla okumayı öğrenir, yazar, senaristlik yapar. Böyle bir adam ne yapar allemicihan olsa?.. Futbol der, yüzme der, Adana Demirspor´da futbol oynar, yüzer. Kendi tabiriyle, yetersiz beslendiği halde başarıya koşar. Kaput bezini maviye boyayıp şort yaptığı Adana Demirspor yüzme takımında Türkiye 3. olur. Kemal Film´de, Dar film´de pursantaj memurluğu yapar. Sonra, sinemada da kabına sığmaz? Kuruköprü´nün oralardan bindiği bir kamyonda tabutla gider İstanbul´a sinema uğruna.  

Sandık çakarken acı haberini aldığımız, adına film yapılan, plak çıkan Adanalı ünlü kabadayı İnce Cumali´nin vuruluşu, arkadaşı olan İrfan Atasoy´un onun adına film çektiği, dört altın portakal alan ?İnce Cumali? filminin sonrasına rastlar. Filmin getirdiği ün racon dünyasında belli ki kıskançlığa yol açar. 

Sonrasında, kendi fantestik buluşu olan ?Kılling?le yönünüö bulur sinemada.

İşte böyledir İrfan Atasoy´un sinemanın sinema olduğu dönemdeki hayatı. 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00