Ahmet DUMAN


Türkiye İran Ol(a)mayacak!


O yıllar Sivil Toplum Kuruluşları (STK) itibarı çok yüksek örgütlenmelerdi. Hani deriz ya; vurdukları yerden ses getiriyorlardı. Alanlar daha çok özgürlük daha çok demokrasi daha çok laiklik istemleri ile çın çınlıyordu. Özellikle Laiklik konusunda STK ların duyarlılığı çok yüksekti?

O yıllarda Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şubesi Başkanıydım. Çeşitli gösteriler, yürüyüşler tv programları, yayınlar ve bir sürü benzeri eylemler yapıyorduk. İş dışarıdan görüldüğü gibi değildi. Zordu!

Bilenler bilir: Biz örgüt olarak, Cumhuriyetten yanaydık. ?Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.?  ?Milliyetçilik? bizim için ulusal sınırlarımızda birlikte yaşadığımız herkesle eşitlikti. Biz ?Türkiye Cumhuriyetini kuran halkın adı Türk Milletidir? diyorduk. ?İmtiyazsız sınıfsız kaynaşmış bir kitleydik.? Anlamak isteyenler bizi çok iyi anlıyorlardı. ADD Bugün de aynı duyarlı tavrını sürdürmektedir.

ADD Genel Merkezi 2006 sonbaharında, Türkiye´nin birçok ilinde toplantılar düzenlemeye ve bu toplantıların sonuncusunu da 2007 Nisanında, Ankara´da Tandoğan Meydanında düzenleme kararı almış ve birlikte hareket ettiği diğer STK´larla birlikte bu eylemlere başlamıştı. Önce kendi çabası ile yaptığı mitingler giderek kalabalıklaşmaya başladı. 2007 Nisan ayında Tandoğan Alanına geldiğimizde kalabalıklar zirve yapmıştı?

Çünkü O Yıl Türkiye yeni Cumhurbaşkanını seçecekti. Adaylar Cumhuriyeti savunanlarca güvenilir değildi: Cumhuriyete karşıydılar. Cumhuriyet savunulacaktı; iki büyük miting daha yapıldı: İstanbul ve İzmir mitingleri? Sonrasını biliyorsunuz: Siyasete birkaç medya şöhreti hediye etmenin dışında somut bir sonucu olmadı. Bazılarınız farklı düşünebilirsiniz. Hatta: Ama O olmadı da, Bu oldu diyebilirsiniz. Yorum serbest?

Bu gün nereden anımsadım bunları biliyor musunuz? İran´dan?

Bildiğiniz gibi sözünü ettim bu mitinglerde çeşitli sloganlarımız vardı. Bu sloganların tümü Cumhuriyet değerlerimizin karşı karşıya kaldığı tehlikeleri vurgulayan bu değerlere sonuna kadar savunacağımızı haykıran sloganlardı. ?Türkiye Laiktir, Laik Kalacak!? en çok haykırdığımız slogandı. Hoşumuza giderdi hem bir sahiplenmeyi hem de tehlikeyi vurguluyordu. Derken birden bire bir slogan ?Türkiye İran Olmayacak!? Nereden geldi kim icat etti anlamadık. Ama çok tutuldu.

İran o yıllarda, bu gün de kısmen olduğu gibi, ambargo altındaydı. Küreselleşme doğal kaynaklara egemen olma savaşımını İran üzerinde acımasızca uyguluyordu. Önce uzun bir süre İran-Irak savaşı körüklenmiş sonuç alınamayacağı anlaşılınca İran´a ekonomik ve siyasi ambargo uygulanmaya başlamıştı. Türkiye, İran´la çok da sıkı fıkı olmamasına karşın orta karar bir ekonomik ilişkiyi sürdürüyordu. İran direniyordu ama İran´da şeriat düzeni vardı, ama İran´da devrimciler ilericiler yok ediliyordu ama İran´da kadın hakları yoktu! O zaman bağırıyorduk: Türkiye İran Olmayacak!

Bu işte bir yanlışlık vardı. Konuyu düşünüp tartıştık; İran küresel saldırıya karşı dimdik, ulusunun ve devletinin bağımsızlığını ve özgürlüğünü etnik bölünmeye karşı savaşımını veriyor, yoklukları kıtlıkları hatta savaş tehlikesini bile göze alarak dimdik ayakta duruyordu.

Bu gün de  İran Küresel saldırı tehdidi altında. Kışkırtılan bir mezhepler savaşının içine çekilmek isteniyor. Bölgemiz tümüyle bu tehdit altında. İşbirlikleri, düşmanlıklar, karşıtlıklar bir tek ABD çıkarlarına uygun olarak düzenlenip biçimleniyor. İran işin bu boyutunun farkında, dış politikasını bağımsızlığına gölge düşürmeyecek biçimde sürdürmeye çalışıyor.

Anlatabildim mi bilmem?

Türkiye ne yapıyor? Bilen var mı?

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51