Prof. Dr. Özer OZANKAYA


TÜRKİYE CUMHURİYETİ´Nİ KORUMANIN ETKİN BİR ARACI OLARAK OZAN VE TÜRKÜLERİMİZ!


Yunus Emre´nin 13. yüzyıldaki dağılma ortamını anlatan şu dizelerine bir bakalım; günümüzü anlamamıza ne büyük ışık tutuyor:

GEÇTİİİ BEYLER MÜRÜVVETİ,

BİNMİŞLER BİRER ATI,

YEDİĞİ YOKSUL ETİ,

İÇTİĞİ KAN OLUSAR (=Sanki kan, anlamında!)

Ya da:

Çorum´lu halk ozanı Hüseyin Çırakman´ın Cumhuriyetimizi 50. yılında anlatan şiirinden şu dörtlüğe bakalım:

?GİRMESİN YABANCI YURDUN BAĞRINA

TÂ O GÜNDEN ADIM ATTIK YARINA:

İNSAN HAKKI, ÖZGÜRLÜĞÜN UĞRUNA

LAİK CUMHURİYET KURUŞUMUZ VAR!?

Halk ozanlarımızın ve türkülerimizin engin derslerini toplumun bilgisine, kavrayışına ulaştırmak zorunluğundayız.

Atatürk´ü ulusuna âşık eden, Türk ulusunun bu engin zenginlikteki bilgeliği ve temizliğiydi. O´nun, yıkmak üzere  başkaldırdığı şey ise, kendi deyimiyle ?Türk ulusunun başına geçebilmiş beylerin, hakan ve sultanların Türk ulusuna yabancılaşıp O´nu aşağılaması, saraylarına ?Türk´ten başka, Türk´e düşman? ögeleri doldurmaları ve Türk ulusunu ezmeleriydi. 

ONUNCU YIL SÖYLEVİ´nde sesi çelikleşerek haykırdığı şu ülkü, her Türk´ün beyninde ve yüreğinde her ân yol gösterecek biçimde hazır durmalıdır:

?TÜRK´ÜN UNUTULMUŞ BÜYÜK UYGAR NİTELİĞİ VE BÜYÜK UYGARLIK YETENEĞİ, GELECEĞİN YÜKSEK UYGARLIK UFKUNDAN YENİ BİR GÜNEŞ GİBİ DOĞACAKTIR!?

Müzik alanında da yaptığı gözlem ve uygulamayla başarısını da kanıtladığı öneri, bugün başta  Halk TV olmak üzere, sayısı  kahredecek kadar çok az olan yayın kuruluşlarımızın kesinlikle izlemeleri gerekli yayın ilkesi olacak değerdedir:

?Gerçek Türk müziği, halk deyiş ve ezgilerinin derlenerek müzik sanat ve tekniği uzmanlarının elinde işlenmesiyle ortaya çıkacaktır.?

Türk Beşlileri, Fazıl Say´lar, Muammer Sun´lar, Cihat Aşkın´lar,  Ruhi Su´lar, Neriman Altındağ´lardan günümüzün Doğa İçin Çal gruplarına,  Cânan Çal´larına,  Ali Eren Çınar´larına ...  varan nice değerler, gösterilen bu ilke ve yönün

geçerli olduğunun parlak  kanıtlarıdır.

TÜRK ULUSUNUN VARLIK -YOKLUK SINAVINA SÜRÜKLENMEK İSTENDİĞİ ŞU DÖNEMDE OLSUN, Halk TV yönetimi,  hem Atatürk Cumhuriyeti´nin üstün değerlerini tutarlılıkla anlatan programlar yayınlamalı, hem de insanların SÖZDEN BIKTIĞI şu çağda, bu programların kitlelerce izlenmesini sağlayacak, yukarda bir bölüm örneklerini yazdığım  seçkin türkü programlarıyla bezemelidir.

Halk TV yönetimine ünlü ozanımız Bedri Rahmi Eyüboğlu´nun şu dizelerini anınsatırım:

?NERDE BİR KÖY TÜRKÜSÜ DUYSAM,

ŞAİRLİĞİMDEN UTANIRIM!?

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00