Cezmi DOĞANER


TÜRKÇE SEVDALISI


Türkiye´nin kalkınması ve kurtuluşu, Türk insanın eğitim ve kültür düzeyinin yükselmesine bağlıdır. İnsanı gelişmemiş bir ulusun uygar dünya da yeri olmaz!...

Uygar insan, insan sevgisi ile donanmış, yaptıklarını akıl süzegicinden geçirendir.

Türkçe´nin usta yazarı, bilge insan Emin Özdemir´in yeni kitabını okumanızı salık veririm.(1)

Kitapda,  yazılar okuyucuda düşünmeye, tartışmaya,  eyleme, eleştiriye, yaratıcılığa, gözlem ve araştırmaya yöneletecek biçimde sunulmuştur.

Temeldüşünceveamaç, okuyucudainsansevgisinipekiştirmeyeyöneliktir. 

?C. Süreya´nın bir şiiri vardır, ?Kan var bütün kelimelerin altında? dizesiyle başlar... Şiirde birkaş kez yinelenen bu dizenin, eyleme dnüştürüldüğü bir dönem yaşıyoruz. Kinin, nefretin, öfkenin ve şiddetin yoğunlaştığı, yaygınlaştığı günlerden geçiyoruz. Ülkemizde de böyle bu, dünyanın birçok ülkesinde de... Gazetelere bir göz atın, ajansları dinleyin, televizyon kanallarını izleyin, bunun böyle olduğunu göreceksiniz. Haberler, yorumlar, konuşmalar kan kokuyor; öfke, şiddet kokuyor.(s.13)

Acınının, sevginin yalvacı, büyük romancı Dostoyevski´nin belleğime kazınmış, unutamadığım güzel bir sözü vardır. Diyor ki ?Dünyamızı kin, nefret ve şiddet değil, sevgi, güzellik kurtaracaktır. Sevgiyi, güzelliği üreten, besleyip büyüten güçlerden biri de edebiyattır.?

Ataç:?Bencildir insanoğlu, Kendinden başkasını düşünmez, başkalarının dertlerine acılarına ortak olmaz. Bizi bu bencilikten edebiyat kurtarır. Şiirler, hikayeler, romanlar, tiyatro eserleri kurtarır. Öteki insanların içlerini bize onlar açıverir, bizi onlarla yakınlaştırır.?(s.14)

Ataç´ın dedikleri bugün de geçerlilğini koruyor. Edebiyattan geçmemiş, yazınsal yaratılarla beslenmemiş  kişilerin daha düş gücü gelişmez. Düş gücü gelişmemiş kişilerin yüerğinde sevgi hiçbir türü barınamaz. Daha doğrusu sevgi yeşermez; çünkü sevginin kök hücresi düş gücüdür.

Sevgisiz insanlardan korkulur; yürekleri çölleşmiştir bunların, Bencil, çıkarcıl, açgözlü yaratıklardır; çıkarları uğruna yapamaycakları yoktur. İnsan ezerler, adaleti yerlerde süründürür, doğayı tüketirler. Her türlü güzelliğin düşmanıdırlar. Bunun içindir ki öykülerinde sevgiyi sevecenliği,  yaşamın güzelliği ve şiirselliğini işleyen unutulmaz öykücümüz Sait Faik,?Her şeyin başı sevgidir; her şey bir insanı sevmekle başlar"dememiş miydi??(s.15)

Kitapda,  konuların sunuluşu ve içeriği açısından okuyucunun yaşamı, düşgücü,  ruhsal gelişimine uygun ve gereksinimlerine sıkısıkıya ilintili,  yani okuyucuyu  "dışlayan" değil   "çeken" bir kitap.  Okuyucuları yaşama hazırlayan,  yaşamda karşılaşabilecekleri durumlar karşısında neler yapmaları gerektiğini ve seçenekleri sunuyor. Bu yönde yaşamı doğru algılayıcı, düşünceyi geliştirici,  kendine toplumunayabancılaşmayansağlıklıbirkişiliğinoluşumunusağlayabileceketkilikonuvemetinlerseçilmiş.

Kitap,  okuyucularatarihtensosyalbilimlere,  edebiyattandoğabilimlerineyönelikçeşitlikonulardabilgiverilmektediri.  ÇağdaşTürkKültürüveEdebiyatıtanıtılmaktadır.  Türkçeyisevdirici, çağdaşedebiyatlaiçiçe,  günümüzsanatveedebiyatındanbaşlayarakbirkonusıralamasıtakipetmiştir.

Çağdaşülkelerinuygarlıkdüzeyi, kültüre, sanataveedebiyataverdiklerideğerveönemleanlaşılır.

 

1.Emin özdemir,O iyi kitaplar olmasaydı, Bilgi yayınevi, Ocak 2017, Ankara.

YAZARLAR

  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • BIST 100

    9698,89%0,56
  • DOLAR

    32,55% 0,03
  • EURO

    34,84% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2431,37% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00