İlhan ALPER


TRT VE SANAT-KÜLTÜR


            Türkiye´nin radyo ve televizyonla tanıştığı yıllar göz önüne alındığında, iletişim tekelini elinde bulunduran TRT´nin yayınlarıyla toplumu eğittiği, sanat ve kültür olarak da önemli katkılar sağladığı söylenebilir.

            İçinde bulunduğu sürecin en önemli iletişim aygıtı sayılan radyo da sanırız yetmişlerin başına kadar gitmek gerekir bunun somut örneklerini görebilmek ve anılarınızı tazeleyebilmek için?

            Hatta bunun gülünç dönemsel yaşanmışlıkları da yöresel özellikleriyle gerçekçi edebiyattaki yerini alıp; öykülere, romanlara ve hatta filmlere konu olmuş olabilir evrensel anlamda.

            Aslında da bu salt radyo, televizyon vs. iletişim buluşlarına özgü şaşırtıcı sonuçlar veren bir olgu da değildir? Telefondan telgrafa, fotoğraftan diğer şeylere kadar uzanan bir zincirin halkaları gibidir.

            Radyo tiyatroları sonra? Hatırlarsanız radyoda ?Arkası Yarın? gibi, insanların sürekli dinlediği sürekliliği olan dizi yayınlar vardı.  Rahmetli annem leğende çamaşır yıkarken bile kulak kabartır, heyeceanla dinlerdi bu yayının piyeslerini.

Ve ayrıca ?Dede Korkut Masalları?nı da buna eklemek gerekir tabiiki?

Televizyonlar çıkınca radyonun pabucu dama atıldı tabii? Bu kez görüntülü yayın başladı. Başlangıçta siyah-beyaz olsa da önemli bir buluştu televizyon. Mahallede kimde varsa onun evi komşularla dolardı ister istemez.   

Sanat ve kültürün çeşitli alanlarında yayınlar yapan TRT ekranlarının topluma önemli katkılar yapmasının da yadsınamayacak bir şey olduğunu belirtmek gerekir. Özellikle ?Şarkılar Geçidi?, ?Türküler Geçidi?, ?Yurttan Sesler? gibi ismi yaygınlaşan ve çok dinlenen programların yanı sıra, sanatın diğer alanlardaki çabalarıyla da anımsanacak bir dönemdir o? 

Türk Müziği´nin, Sanat Müziği´nin üretim ve gelişimine oldukça katkı sağlamıştır  TRT?  Ses ve saz ve beste olarak  önemli bir birikim oluşturan TRT´nin bu yönüyle de bir sanat kültürü yarattığı söylenebilir. 

            İşte bu çizgide TRT´nin yetiştirdiği sanat adamlarından birinin de Çukurava´lı Suat Yıldırm olduğu söylenebilir. Ses, saz, beste ve koro şefi olarak önemli, bir mesafe kaydettiği görülüyor.   

            Bir bestekâr olarak birçok beste yarışmalarında dereceye giren ?Akşam Sefa?sının koro şefi Suat Yıldırım´ın, sayısız kurumlarda ki koro yöneticiliğiyle de birçok müzisyen ve sanatçının yetişmesine de katkı sağladığı söylenebilir.    

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92