İlhan ALPER


TOROSLAR´I AŞANLARDAN: KAZIM SANRI


            İstanbul´da, Anadolu´da, yurt içinde; İstanbul´dan, Anadolu´dan, yurt içinden, dışından Adana´ya gelenler de konuşulan mevzu sanat? Adana´nın sanattaki yoğunluğu, üretimdeki evrensel derinliği, eğimi. Yıldız olma yetkinliğiyle bunu çoğaltabilmesi, büyük bir dikkat çekicilik.       

            Şu tanımı destekliyoruz: ?Sanatın başkenti Adana??      

            İstanbul dahil, demografik yapı ölçeğiyle bunu somut bir biçimde değerleyebiliriz. Bereketli toprakların sanatını da bereketli kılması yereli evrenselleştiren büyük bir yöresel ayrıcalık.

            Adana´nın, Çukurova´nın bu sanatsal yapısı gerçek olduğu kadar da dikkat çekici, hayran bırakıcı bir özellik. Bunun özellikle dile getirilmesi, duyulması  ise yöre insanını onurlandıran bir kazanım. 

            Sanattaki bu verimliliğin özellikle de edebiyat, sinema ve müzikte olduğu görülüyor. Sanat tarihine bir yaprak bırakma adına sanat sayfasındaki derinlik ve eğilimin nedenini oluşturan koşulların

Uygarlıkların, kültürlerin, demografik hareketliliğin; tarım ve sanayi devriminin bu buluşma noktasında gerçekleşen yöreselliğin nedeni de sosyologların alanına girmektedir biraz. 

            İşte bu bereketli toprakların altın çocuklarından biri de müzikte Toroslar´ı aşanlardan biri olan  Kazım Sanrı´dır?

            Kazım Sanrı, efsane topluluk ?Çukurova´dan Sesler?de de saz olarak yer bulabilen iyi bir sazdır. Zaman zaman adını andığımız diğer önemli sanatçılarımızla birlikte bu efsanenin birhalkasını oluşturanlardan biridir.

Ayrıca şeftir; Halkevi Folklor kolunun T.H.M. korosu şefidir. O konumda yönettiği konserlerle korosunun adını da duyurmuştur. 

Kazım Sanrı deyince sanatını mesleğine kurban eden örnek bir sanatçı portresi de anımsanabilir. Fakat hepsinden evvel Kazım Sanrı eserlerini yurda, milyonlara duyurabilen  öneml bir halk müziği bestekarıdır.

            Kazım Sanrı ?Feryat? ve ?Uykuda mısın Sevgili Yârim?? gibi ?dillere düşen´ eserlerin bestekârıdır. Adam gibi bir adamdır Kazım Sanrı? Örnek bir sanatçıya özgü beyefendi bir kişiliktir.

            Kişiye özgü sanattaki yaratıcılık yeteneğiyle adını müzik tarihine yazan, öğrenciler yetiştiren  değerli usta Kazım Sanrı beyi sevgi ve saygıyla anarak, birçok nedenlerden pek umudum olmazsa da,  onun yerini alabilecek sanatçılar bekliyoruz.

  İlhan Alper

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00