Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ,


Toprak Eğitimi Çerçevesinde Avrupa Ülkelerinde Edindiğimiz Deneyimler

İngiltere’deki öğrencilik yılarımda Toprak Bölümünde yabancı öğrenciler arasında çok aktif bir öğrenci olarak bulunuyordum. Birçok sosyal aktiviteyi organize ediyordum. Değişik ülkelerden gelen öğrenciler ile dünya kardeşliği çerçevesinde aynı ortalamalarda bulunmanın verdiği mutluluğu bugün çok daha iyi anlıyorum.


Reading Üniversitesi Toprak Bilimi Bölümü, İngiltere’deki nerdeyse tek Toprak Bilimi Bölümü. Her yıl düzenli olarak öğrencileri Avrupa’nın bir ülkesinin topraklarını öğrene çalışmasına götürüyorlar. 1992 yılında İngiltere’de Reading Üniversitesinde öğrenci olarak Belçika’ya arazi çalışmasına katılmıştık. Bu geziler çerçevesinde, Fransa ve Hollanda’ya da gitmiştim.

Bölümden iki hoca, teknik elemanlar, önceden hazırlıklar yapıldı. Hazırlıklar içinde gidilecek ülkenin ilgili üniversitesi ile iletişime geçmek. Bende hazırlık toplantılarına katılırdım. Arazide toprak profillerinin açılması, profil tanımlaması, toprak örneklerinin alınması ve profil başında tartışma.  Dönüşte de arazi ve topraklar hakkında rapor yazmak vardı. Eğitim böylece yapılarak sağlanıyordu. Karşılaştırma yapılması da isteniyordu. Bu şekilde değişik toprak bilimcileri ile de tanışma şansımız oldu. Ben şahsen çok yaralandım ve öğrendim de.

Arada geçen 28 yıl sonra kıymetli arkadaşım Seri Lanka’dan Dharmakeerthi Wickramasinghe kısaca ona Keerthi diye hitap ederdik. Arkadaşım bu fotoğrafları bugün paylaştı. Keethi ile aynı danışmanın yönetiminde aynı laboratuvarda çalışıyorduk. Evli ve ailesi yanında olduğu için bize dışarıda çok katılmazdı, ancak çok iyi bir arkadaşlığımız vardı. Brezilya’dan Alexander Nagure ile de yakın dostluğum vardı, aynı dönemde derslere başladık. Sonra çok ciddi bir kader birliğimiz oldu. Birçok kongre ve etkinliğe birlikte katıldık. Halen yazışırız. 

Avrupa’da katıldığım arazi çalışmaları hem öğretici hem de keyifliydi. Bütün gün arazide gezilir, sonrada akşam değişik yerlerde yenilir-içilir gezilirdi. O dönemde de notlar alırdım. Keşke bir fotoğraf makinem olsaymış. Yaşanan ve görülen onca güzellikler ve anılar kayda geçerdi. En azında anı yakalardım dün bugüne belge olurdu. Fotoğraf makinemin olmaması ne kadar ciddi bir eksiklikmiş. Ancak daha sonra İngiltere’den Kanada’ya ikinci Dünya Mikoriza kongreye katılmak için gittiğimde gördüğüm birçok yer ve güzelliğin belgelendirilmesi gerekliliği zorunlu olarak halen kullandığım eksi tip filmli fotoğraf makinesinin alınmasına yol açtı. İyi ki o makineyi almışım. Kanada’daki kongre sonrası Alexander ile bir araç kiraladık iki hafta Doğu Amerika ve Kanada’yı gezdik. O gezide 26 poz fotoğraf çektiğimi hatırlıyorum.

İngiltere’deki öğrencilik yılarımda Toprak Bölümünde yabancı öğrenciler arasında çok aktif bir öğrenci olarak bulunuyordum. Birçok sosyal aktiviteyi organize ediyordum. Değişik ülkelerden gelen öğrenciler ile dünya kardeşliği çerçevesinde aynı ortalamalarda bulunmanın verdiği mutluluğu bugün çok daha iyi anlıyorum. Çok sade ve naif bir yaşamımız vardı. Öncelikli amacımız doktora eğitimimizi en iyi şekilde tamamlamaktı. Kaldığımız tek kişilik, üç öğün yemeği olan yurtlar tam bir iletişim ortamıydı. Öğrenciler adeta iç içe yaşıyorlardı. Çok çalıştığımız gibi çok da iyi zamanda geçiriyorduk.

Üniversitenin olanakları o zamana kadar görmediğimiz kadar genişti. Çok etkilenmiştik üniversite içindeki öğrenci aktiviteleri ortamından. Sürekli yapılacak ve katılacak bir etkinlik ve aktivite bulunabiliyordu. Öğrenciler gerçekten üniversite ortamında öğrenci birliği ekseninde çok örgütlüydüler. Orada yaratıcılıklarını sergileyebilenler için her şeyi bulabilirdiniz. Bugün geriye doğu bakınca, artısı ve eksisi ile güzel günler ve anılar yaşanmışız. Ne yazık ki bugün ne o ortam, ne de o ruh kaldı bu yaşanası dünyamızda.

Madirazza
8.10.2020 13:23:32
Good evening, I was just checking out your website and filled out your feedback form. The contact page on your site sends you messages like this via email which is why you are reading through my message right now correct? That's the most important achievement with any type of online ad, making people actually READ your advertisement and I did that just now with you! If you have something you would like to promote to thousands of websites via their contact forms in the US or to any country worldwide send me a quick note now, I can even focus on particular niches and my pricing is super low. Reply here: lorenzodaniel9137@gmail.com

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00