(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


TOPLUM GÖNÜLLÜSÜ BİLİM İNSANI HİLKAT ÖZGÜN

‘Avustralya Türk Toplumunun bugün ulaşmış olduğu saygınlığa önemli katkılarda bulunmuş ve halen bulunmakta olan mihenk taşlarımızdan birisidir. Türkiye vizyonu ve Türk kültürünün tanıtımı, geniş kitleler nezdinde layıkıyla temsili yönünde titiz çalışmalarını halen sürdürmektedir’


Bu hafta sizleri Avustralya Türk Toplumunun önde gelen isimlerinden başarılı bilim insanı ve toplum gönüllüsü Hilkat Özgün ile tanıştırmak istiyorum.

Melburn Başkonsolosluğumuzda göreve başladığım 2001 yılında ailecek tanıp, görevim sırasında ve sonrasında, halen dostluğumuzu sürdürdüğümüz Hilkat Özgün, Avustralya Türk Toplumu ve Çok Kültürlü Avustralya için olduğu kadar, Türkiye açısından da takdire şayan bir bilim insanıdır.

***

Özgün Ailesi ile Düzce depremi yaralarının sarılması meyanında, deprem mağduru çocuklarımıza oyuncak evi kütüphaneleri kazandırmak için başlatıp, başarıyla tamamladığımız resmi kampanya vesilesiyle tanıştık.

Oyuncak Evi kampanyasını duyurup, destek verebilecek, birlikte çalışabileceğimiz gönüllü arayışımıza ilk cevap Hilkat Hanımdan gelmişti. Kısa ve özlü mektubunda, bir bilim insanı olarak kampanyanın kapsam ve amacından heyecan duyduğunu, Avustralya Bilim Kuruluşu görevlisi olarak çok yoğun çalıştığını, 2 çocuklu aile sorumluluğu bulunduğunu ancak her şeye rağmen ailesini, yakın çevresini seferber ederek Türkiye’deki çocuklarımız için başlatılan bu sosyal sorumluluk projesi için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu kaydetmişti.

Başkonsolosluktaki mesai arkadaşlarım, Hilkat Özgün’ün sosyal faaliyetleri ile bilinen, bilimsel çalışmaları Avustralya Hükümeti tarafından altın madalya ile ödüllendirilen bilim insanı olduğunu, aynı zamanda toplum gazetelerinde köşe yazarlığı yaptığını bildirmişti.

***

Üniversiteden sınıf arkadaşı, eşi Sinan Özgün ile 1988 yılında ‘nitelikli, profesyonel göçmen’ statüsüyle Avustralya’ya gelen, Selen ve Deniz’in annesi Hilkat Özgün, ODTÜ Kimya, Hacettepe Eğitim ve Melburn RMIT Üniversitelerinde eğitim almıştır.

Avustralya’nın TÜBİTAK’ı sayılan CSIRO ( Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Kurumu) bilim ekibinde 25 yıl süreyle görev yapmıştır.

Bilimsel çalışmaları, kimya, enerji depolanması, elektrikli ve hibrid araçlar, rüzgar tribünleri, kurşun-asit aküleri, ultra-akü alanlarında yoğunlaşmış, 41 bilimsel yayına katkıda bulunmuş, 10 büyük projenin imza sahibidir.

Akü tekniklerine ilişkin buluşları ile 2000, 2008 ve 2009 yıllarında Avustralya Bilim Başarı ve Onur ödülleri ile taltif edilmiştir.

***

Türk kültürü ve Türkiye tanıtımında toplum gönüllüsü olarak çok başarılı çalışmalar gerçekleştirmiş, 2001 yılında Avustralya Türk Kültür Platformu’nu (ATCP) kurmuştur.

Avustralya Türk Kültür Platformu, başarılı kültür tanıtım faaliyetinin yanı sıra iki ülke işbirliği anlayışına ve Türkiye'nin Avustralya'da lobicilik faaliyetlerine katkıda bulunan önemli bir adımı oluşturmuştur.

Türkiye dışında ilk lale festivalini 2005 yılında Melburn’da gerçekleştirdi. Avustralya Türk Lale festivali, uluslararası lale festivallerine model olacak şekilde 15 yıldır başarıyla adını duyurmaktadır.

Zaman içinde giderek Türk kültürü ve Türkiye tanıtımının birçok veçhesini kapsamış ve Avustralya kültür mirası ödülünü de alarak en başarılı Festivalleri arasına girmiştir.

***

Avustralya’daki faaliyetleri sınır ötesine ulaşan Hilkat Özgün 2003 yılında ABD merkezli ‘Turkish Forum’un uluslararası başarılara sahip kadınlara verdiği ‘Atatürk’ün Kızları’ ödülünü almıştır. Bilim ödüllerinin yanı sıra, Avustralya Ulusal Gönüllülük Ödülü, Çok Kültürlülük Ödülü, Bilim-Keşif Ödülü, Barış Elçisi, Gönüllülük Üstün Başarı, Yılın Türk’ü gibi toplumsal ödüllerin de sahibidir.

***

Avustralya’daki faaliyetleri Türkiye’de de yankılanan Hilkat Özgün, ‘Yurtdışındaki Bilim İnsanları’ Kurultaylarına Avustralya’yı temsilen katılmıştır.

Türkiye’deki enerji depolanması projelerine bilimsel katkıda bulunmuş, THY Bilim Elçisi olarak Gaziantep, Malatya ve İstanbul‘da düzenlenen Bilim Elçileri Zirvelerine iştirak etmiş olup, halen Bilim Elçileri Yüksek İstişare Heyeti Avustralya Temsilcisidir.

10 parmağında 10 hüner olan Hilkat Hanım, bilim insanı, toplum gönüllüsü, kültür platformu başkanı, öğretmen, köşe yazarı, fotoğraf sanatçısı, radyocu ve bizim için en önemlisi samimi ve gerçek bir dosttur.

Avustralya’yı karış karış birlikte gezdiğimiz, aynı yaşlardaki çocuklarımızın arkadaşlığıyla birikmiş ortak anılarımızı sayfalara sığdıramayacağımız Özgünler, bizim için bir şans ve dost canlısı örnek ailedir.

***

Avustralya Türk Toplumunun bugün gelmiş olduğu saygın yere ulaşmasına önemli katkılarda bulunmuş ve halen bulunmakta olan mihenk taşlarımızdan birisidir. Türkiye vizyonu ve Türk kültürünün tanıtımı ve geniş kitleler nezdinde layıkıyla temsili yönünde titiz çalışmalarını halen sürdürmektedir.

Avustralya siyasetine farklı bir enerji ve boyut kazandıracağına inandığımız Hilkat Özgün, bu yöndeki teşvik ve önerilere şimdiye kadar herhangi bir olumlu bir yanıt vermemiştir.

 

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92