Prof. Dr. Özer OZANKAYA


TARİH YAZIMINDA NESNELLİKTEN SAPMA ULUSAL YIKIMLARIN HEM ETKENİ, HEM DE GÖSTERGESİDİR!

Çok acıdır ki Atatürk´ün kuruluşuna önderlik ettiği ve kendi döneminde dünya ölçeğinde saygınlık kazandırdığı Türk Tarih Kurumu, BOP etkisi altına giren ?tarihçiliğimiz?de, bilim için de, demokrasi için de yıkım olan bu gidişi önleme işlevini yerine getir


BOP ile birlikte, Türkiyemizde tarihçilik de bilimsel ölçütlerden büyük ölçüde uzaklaşmış, ulusumuzu kendine-yabancılaştırma saldırısının yoğun kullanılan bir aracına dönüştürülmüştür.

Batı dünyası kendisiyle birlikte tüm dünyayı yangın yerine döndüren iki dünya savaşını yaşadıktan sonra, bu savaş yıkımlarına ortamı hazırlamada ?güdümlü-tarih yazımı?nın nasıl etkin bir araç olarak kullanıldığını acı acı dile getirmişti. 

Örneğin Fransa´da Paul Valéry, güdümlü tarih yazımını ?İnsan beyninin kimyasının ürettiği en tehlikeli madde? olarak nitelemişti!

Çok acıdır ki Atatürk´ün kuruluşuna önderlik ettiği ve kendi döneminde dünya ölçeğinde saygınlık kazandırdığı Türk Tarih Kurumu, BOP etkisi altına giren ?tarihçiliğimiz?de, bilim için de, demokrasi için de yıkım olan bu gidişi önleme işlevini yerine getir(e)memiştir.

BOP güdümlü Atatürk Cumhuriyeti düşmanlığı,  Osmanlı alalamasını  tarih yazımının bir aracı yapmıştır.

Sözünü ettiğimiz bu türden tarihçi-geçinenler örneğin:

Osmanlı saltanat (Yavuz´dan başlayarak saltanat/halifelik) yönetiminin, Fatih Sultan Mehmet´ten Tanzimat düzeltimlerine değin 400 yıla yakın süreyle:

1- Basım makinasını Türk ve Orta-Doğu İslam dünyasının kullanımına sok(tur)madığını; basım makinesinin Batı dünyasına neler sağladığını, Türk-İslam                        dünyasının ise böylece nelerden yoksun bırakılmış olduğunu;

2- Rönessans (=sanat ve düşün alanlarında özgürleşme) ve reformasyon (=dinsel baskıcılığa başkaldırı) devinimlerin Türk ve Orta-Doğu İslam dünyasında             izlenmesini engelleyici olduğunu;

3- Coğrafi keşifler ve bilimsel buluşlardan, Aydınlanma Deviniminden Türk ve Orta-Doğu İslam dünyasını haberssiz bıraktığını;

4- Bunların sonucu olarak Türk ve Orta-Doğu İslam dünyasının sanayi devriminin de dışında kalmasına ve Batı´nın sömürgesi durumuna düşmesine yol açtığını belirtmez olmuşlardır.

Gerçekten de, son yıllarda TV´lerde ?dünya çapında tarihçilerimiz? diye sunulan yazarların  onca yoğun duyurusu yapılan kitaplarını incelediğimde bu belirleyici tarihsel olgu ve süreçlerin hiçbirine değinmediklerini şaşırarak, üzülerek gördüm. Her demokrat, yurtsever aydının da bu incelemeyi yapmasını diliyorum.

Bu ?sözde-tarihçi?lere Atatürk´ün Türk Tarih Kurumu´na o büyük saygınlığı kazandıran bilimsel yöntemin ana ilkelerini, yani kendilerinin  on-yıllardır, düşün ve siyaset-yönetim yaşamımızı zehirlercesine, artan ölçüde, sırt çevirdikleri bilimsel ölçütleri Atatürk´ün kaleminden hatırlatalım:

?Biz tarih yazarken apotr (ardıç) değil, doğrudan doğruya edimler ve olgular arayan adamlarız. Eğer bunları bulamazsak belgesizliği ve bu noktada                                              bilgisizliğimizi açıkça söylemekten çekinmeyelim.?

?Her şeyden önce kendinizin dikkatle ve özenle seçeceğiniz belgelere dayanınız. Bu belgeler üzerinde yapacağınız incelemelerde her şeyden ve herkesten önce,               kendi girişiminizi ve ulusal süzgecinizi kullanınız.?                      

?Sizi büyük hedefe ancak bu bakış açılarından kıskanç olmak ulaştırabilir. Yoksa dünyanın bin bir şarlatan ve bin bir ulusun tarih-bilir geçinen sokak                                 politikacısının? oyuncağı kalırsınız.?

?Tarih düş ürünü olamaz. Biz her zaman gerçeği arayan ve buldukça, bulduğumuza inandıkça söylemeği göze alan adamlarız.?

?Tarih yazmak, tarih yapmak kadar önemlidir. Yazan yapana doğrulukla-bağlı kalmazsa değişmeyen gerçek insanlığı şaşırtacak bir durum alır.?

 

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00