Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR


TAM OTOMATİK


Bizim nesil,

Teknolojinin sınırları zorladığı, gündelik hayatımızda, evlerimizde kullandığımız ev aletlerinin büyük bir hızla şekil ve işlevsel özellik değiştirdiği, tüketim ömrünün kısaldığı günümüzde,

Annelerimizden, büyükannelerimizden gördüklerimizle, dinlediklerimizle ve bizzat yaşadıklarımızla bugüne, hatta geleceğe köprü oluşturduk.

Belki kullanmadık ama tel dolapların, kömürlü ütülerin, gaz lambalarının varlığından haberdardık.

Zaman içinde hayatlarımızı kolaylaştıran pek çoğuyla tanışarak, aslında geçmişe göre ne kadar da şanslı olduğumuz hissine kapıldık.

Bizler, o tam otomatik çamaşır ve bulaşık makineleriyle evlendiğimiz yıllarda tanışanlar, hatta ilk çalıştırmada karşılarına geçip büyük bir keyifle izleyenler olarak,

Yıllarca elde bulaşık ve plastik leğenlerde, çitileyerek çamaşır yıkamış annelerle yetiştik. Bir zaman da küllü sularla nasıl da çamaşır ve bulaşık yıkadıklarını dinledik.

Ve çocukluğumuzda onların, merdaneli çamaşır makinesine kavuştuklarındaki sevinçlerine şahitlik ettik. Çoğunlukla, çok çocuklu annelerimizin bu anlamda bir nebze de olsa nefes aldıklarının farkına vardık.

İlkokulda okuyan küçücük çocuklarken, banyoda gürültüyle çalışan ve nerdeyse yürüyen makinelerin ne büyük bir nimet olduğunu düşündük.

Bir gün öncesinden yeşil sabunların rendelendiği, deterjan yerine bunların kullanıldığı, çamaşır için genelde Pazar günlerinin tercih edildiği, sabahtan başlayıp uzun saatler süren telaşların yaşandığı evlerde büyüdük.

Sık sık merdaneye elini, kolunu, saçlarını kaptırarak yaralananlar olduğuyla ilgili hikâyeler duyduğumuzdan, yanına yaklaşmama konusunda uyarıldık.

Buna rağmen her fırsatta, uzaktan da olsa kocaman kazanı içinde sağa-sola savrulan çamaşırları izleyerek, sürekli dönen iki merdane arasına uzatılanların, dümdüz ve sıkılmış bir vaziyette makinenin arkasına konan sepete düşüşünü görerek pek eğlendik.

Şimdiki gençler,

Tam otomatik, kurutmalı, zaman ve program ayarlı, tek düğmeyle çalışır hale gelen makinelerle dolu evlere gözlerini açmış olabilir,

Bizimse tam otomatik değildi hayatlarımız,

Ama gün boyu, yemyeşil bahçelere yan yana asılan çarşafların arasında koşturmaktan, aynı günün akşamında ise o mis gibi çarşaflarla elde kaplanan yorganların altında uyumaktan ziyadesiyle mutluyduk.  

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00